En ny undersøgelse viser, at tidspunktet for, hvornår vi spiser vores måltider, kan have betydning for hjertets helbred.
Forskere fra University of Southampton og Mass General Brigham i USA har fundet ud af, at tidligere forskning har forbundet natarbejde med hjerte-kar-problemer. De siger, at deres nye undersøgelse viser, at det at spise om dagen kan være med til at mindske disse risici.
Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications, omfattede 20 raske deltagere, der i to uger befandt sig i et kontrolleret miljø, som simulerede natarbejde. Deltagerne spiste enten om natten eller om dagen, skriver mediet Surrey Live.
Forskerne vurderede derefter virkningen af måltidernes timing på deltagernes risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme, såsom markører for det autonome nervesystem, plasminogenaktivatorhæmmer-1 (et stof, der øger risikoen for blodpropper) og blodtryk. De fandt ingen negative effekter på disse faktorer hos dem, der spiste om dagen.
"Vores tidligere forskning har vist, at døgnrytmeforstyrrelser - altså når vores adfærd ikke stemmer overens med kroppens indre ur - øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme," sagde Professor Frank Scheer, professor og leder af Medical Chronobiology Programme ved Brigham and Women's Hospital i Bosto.
"Vi ønskede at finde ud af, hvad man kan gøre for at mindske denne risiko, og vores nye forskning antyder, at måltidernes timing kan være nøglen."
I den forbindelse spurgte man en diætist og en kardiolog om, hvilke fødevarer der især er gode for hjertets helbred. I forbindelse Surrey Live blev disse seks fødevarer fremhævet:
1. Laks
Dr. Jay Shah, kardiolog og medicinsk direktør hos Hilo, anbefaler laks, der er rig på omega-3-fedtsyrer, som kan reducere betændelse og støtte sunde kolesterolniveauer. Diætist Rosie Carr foreslår at lave laks med citronsaft og urter i ovnen ved 180 °C i 15-20 minutter eller pochere den i en krydret bouillon.
2. Havre
Carr fremhæver, at fuldkorn som havre indeholder komplekse kulhydrater, der stabiliserer blodsukkeret og forebygger betændelsesreaktioner i blodkarrene.
Havre er også rig på opløselige fibre, som Dr. Shah peger på som en stor hjælp i forhold til at sænke det 'dårlige' LDL-kolesterol. Han foreslår grød eller overnight oats med bær som en nem løsning til hverdag.
3. Grønne bladgrøntsager
Disse grøntsager er rige på kostnitrater, som omdannes til nitrogenoxid i kroppen. Det hjælper blodkarrene med at udvide sig, forbedrer blodgennemstrømningen og sænker blodtrykket.
Spinat og grønkål indeholder også meget kalium, som balancerer niveauet af natrium i kroppen. Shah anbefaler at tilføje dem til supper, gryderetter eller wokretter.
4. Ekstra jomfru olivenolie
Carr forklarer, at ekstra jomfru olivenolie har et højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer og antioxidanter kaldet polyfenoler, som modvirker oxidativt stress og betændelse.
Hun foreslår at bruge olien som dryp over grøntsager, i salatdressinger eller ved lav temperatur under madlavning - og endda som alternativ til smør på brød.
5. Tomater
Tomater er rige på lycopen, der er en kraftig antioxidant, som reducerer inflammation og forhindrer kolesterol i at oxidere. Carr fortæller, at tilberedningen øger optagelsen af lycopen. Hun anbefaler, at du derfor langtidsbager dine tomater med lidt olivenolie eller bruger tomatpuré i gryderetter og saucer.
6. Fermenterede mejeriprodukter (yoghurt, kefir)
Ifølge Carr indeholder fermenterede mælkeprodukter probiotika, som kan sænke blodtryk og reducere kronisk betændelse. De indeholder også K2-vitamin, som modvirker kalkopbygning i blodårerne. Hun foreslår at bruge naturel yoghurt som erstatning for cremefraiche eller i marinader.