Hvis du vil mindske risikoen for tidlig død, så er det vigtigt, at du spiser de rette fødevarer.
Lige nu læser andre
At spise bladgrøntsager og fødevarer som bananer kan mindske risikoen for hjertesygdom, uregelmæssig hjerterytme og for tidlig død med op til en fjerdedel, viser et nyt studie.
Fødevarer med et højt indhold af kalium – såsom laks, broccoli og spinat – kan hjælpe kroppen med at udskille mere salt og dermed reducere risikoen for hjertesygdomme med op til 24 procent.
I undersøgelsen undersøgte forskere, om fjernelse af overskydende natrium fra blodet, som man ved øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme, kunne være med til at sænke den risiko.
Resultaterne viste, at et højere niveau af kalium i blodet generelt var forbundet med en markant lavere risiko for hjertetilfælde, hospitalsindlæggelser eller dødsfald uanset årsag.
“Menneskekroppen udviklede sig på en kaliumrig og natriumfattig kost – dengang vi levede på savannen og spiste frugt og grøntsager,” sagde studiets hovedforfatter, professor Henning Bundgaard fra Rigshospitalet i København, udtalte ifølge The Guardian.
Læs også
“I dag har vi derimod en tendens til at følge en moderne kost, som ofte består af forarbejdede fødevarer. Jo mere forarbejdet maden er, desto mere natrium og mindre kalium indeholder den. Forholdet mellem de to har ændret sig dramatisk – fra 10:1 til 1:2.”
Kalium er afgørende for hjertets funktion, forklarede han, og et lavt indtag kan øge risikoen for hjerterytmeforstyrrelser, hjertesvigt og dødsfald.
Studiet omfattede 1.200 patienter med implanterbare defibrillatorer. Halvdelen af dem blev sat på en kaliumrig diæt med lavt indhold af kød. Kød indeholder nemlig både kalium og natrium. Resultaterne blev præsenteret på den europæiske hjertekongres i Madrid, som er verdens største hjertekonference.
“Med et bredere perspektiv kan vi sige, at et højere indtag af kalium gennem kosten måske ikke kun gavner patienter med hjertesygdom, men sandsynligvis os alle. Måske burde vi alle reducere vores indtag af natrium og øge mængden af kalium i vores mad,” sagde professor Bundgaard.
I april viste en anden undersøgelse, der blev offentliggjort i American Journal of Physiology – Renal Physiology, at et øget indtag af kalium også kan sænke blodtrykket.
Læs også
“Vores forskning antyder, at det at tilføje flere kaliumrige fødevarer til kosten – såsom bananer eller broccoli – kan have en større positiv effekt på blodtrykket end blot at skære ned på natrium,” sagde En en af studiets forfattere, Anita Layton.