2 ud af 3 hvalpe bliver syge første år - og ofte kunne det være forhindret

15/10/2020

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Det er forskellige symptomer, der sender hvalpene til dyrlægen. Men ofte skyldes dyrlægebesøget problemer, som hvalpeejeren med den rette viden nemt kan forebygge derhjemme.

Mest læste i dag

Under den første tid med Covid-19 valgte mange at fremskynde deres køb af en hvalp til at forsøde de mange timer i hjemmet. Mange af disse er førstegangshundeejere, der ikke kender til de mest almindelige sygdomme og skader, der kan ramme sådan en hvalp.

“Selvfølgelig skal man gå til dyrlæge, hvis hvalpen bliver syg. Men mange skader og sygdomme kan forebygges i hjemmet. Gennem øget viden og med den rette støtte, når det er nødvendigt, ønsker vi, at hvalpeejerne føler sig bedre klædt på i situationerne” fortæller Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring, i en pressemeddelelse. 

Disse diagnoser rammer flest

Almindelige årsager, der kan forårsage problemer for hvalpen, er eksempelvis ændring i foder, at den spiser eller tygger i noget uhensigtsmæssigt, får for lange kløer eller overdreven rengøring af ørerne.

Et tip er at undersøge hvalpens krop hver dag, så du er godt bekendt med den. Så ved du, om der er tale om noget, der ikke har været der før. Nogle gange er det nok at konsultere en fagperson og selv tage sig af hvalpen derhjemme.

For spørgsmål om pleje og håndtering er det altid en god ide at kontakte den opdrætter, hvor hvalpen er købt. Opdrættere er ofte kyndige og kender alle de gode tricks til at passe bedst muligt på hvalpen.

Det er altid vigtigt at kontakte en dyrlæge i akutte tilfælde, for eksempel hvis hvalpen har forværret almentilstand, har mistet lysten til at spise og drikke, hvis temperaturen stiger til 39 grader, eller hvis hvalpen har opkastning eller diarré evt. med blod i.

De mest almindelige diagnoser hos hvalpe i Danmark er:

  1. Diarré - skift hvalpens mad ud over nogle dage - ikke på én gang
  2. Opkast - hold øje med, hvad hvalpen kan finde og gumle i - både i hjemmet, i haven og på skovturen
  3. Fraktur af mælketænder/mælketænder der ikke falder ud af sig selv - de skal helst være faldet ud af sig selv, inden hvalpen er seks måneder. Væn hvalpen til at få tjekket tænder (se nedenfor).
  4. Akut øregangsbetændelse – væn hvalpen til at få tjekket ørerne
  5. Øjenbetændelse/andre øjensygdomme – hold øje med at øjnene ikke løber i vand, eller der udvikles pus i øjenkrogen
  6. Halthed - væn hvalpen til at få klippet kløer jævnligt lige fra starten

 

Anbefalet til dig