Andreas Mogensens billede går verden rundt: Se det vilde billede her

Af: Lucas Andreas

|

09/02/2024

Nyheder
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Andreas Mogensens vilde billede har vækker opsigt verden over.

Lige nu læser andre også

Rummet og dets mange flotte fænomener er genstand for stor beundring, men det er kun meget få, der får lov at opleve det med egne øjne. En af de få er danske Andreas Mogensen, den landskendte astronaut, der i øjeblikket befinder sig langt over havets overflade på den internationale rumstation. 

Andreas Mogensen, Danmarks stolte bidrag til den internationale astronaut besætning, har fra sit unikke udsigtspunkt på Den Internationale Rumstation fanget et betagende fænomen kendt som 'airglow'.

Det skriver videnskab.dk

Dette naturskønne syn, der omkranser vores planet med glødende, gullige og røde nuancer, har vakt begejstring verden over og er blevet rost for sin æstetiske skønhed af internationale videnskabsmedier. Mogensens fotografi viser den sjældne skønhed, og understreger samtidig vigtigheden af videnskabelig forskning og observation fra rummet.

Airglow fænomenet er svært at iagttage fra jordens overflade, men det afslører sig i al sin pragt, når man betragter det fra rumstationens højde.

Artiklen fortsætter efter billedet:

NASA, ESA/Andreas Mogensen

Joonas Viuho, ph.d.-studerende ved Niels Bohr Institutet og ekspert i airglow, forklarer, at det opstår, når solens stråler interagerer med atmosfærens atomer, på lignende vis som det kendte nordlys. "Det er et meget smukt billede af airglow om dagen, hvor fænomenet ofte er rigtig flot at se på," bemærker Viuho, som understreger den videnskabelige interesse samt den æstetiske værdi af sådanne observationer.

På billedet, som nu deles flittigt, kan man se to forskellige lag af airglow; det rødlige lag stammer fra brintatomer, mens det gullige lag skyldes natriumatomer. Disse farverige udledninger skyldes solens UV-stråler, som exciterer atomerne i atmosfæren og får dem til at lyse op.

Airglow adskiller sig fra polarlys ved ikke at være afhængig af jordens geomagnetiske felter og kan derfor opleves over hele kloden, modsat polarlys, der primært ses nær polerne. Dette unikke naturfænomen er et vidnesbyrd om de komplekse interaktioner, der finder sted i vores planets atmosfære.

Selvom airglow kan være en udfordring at se fra jorden på grund af lysforurening og kravet om en meget klar himmel, så får vi gennem Mogensens foto fra rummet en sjælden mulighed for at beundre dette fænomen på nært hold.

Det er en påmindelse om, hvor meget skønhed og videnskab, der stadig venter på at blive opdaget derude – set fra et vindue langt over jorden.

Anbefalet til dig