Chikane og grænseoverskridende kultur præger kvindelige værnepligtiges oplevelser i Forsvaret

Af: Asger Risom

|

05/11/2024

En ny rapport fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse afslører, at over halvdelen af kvindelige værnepligtige har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed eller chikane under deres værnepligt.

Lige nu læser andre også

En ny rapport fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse afslører, at over halvdelen af kvindelige værnepligtige har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed eller chikane under deres værnepligt. Oplevelserne strækker sig fra nedsættende bemærkninger til konkret fravalg af opgaver baseret på køn. Blandt de værnepligtige, der har oplevet chikane, er 23-årige Ida Mollerup, som i sin værnepligt på Skive Kaserne oplevede bemærkninger om sit udseende fra en sergent.

Det skriver DR.

En hverdag med uønsket opmærksomhed

Ida Mollerup fortæller om en episode, hvor en sergent udtalte sig nedsættende om hendes krop foran andre, hvilket skabte en ubehagelig tone. I første omgang forsøgte hun at ignorere bemærkningen som en del af kulturen, men efter refleksion erkendte hun, at det var grænseoverskridende. "Jeg tænkte, det var nok tonen," fortæller hun, men understreger, at hun senere følte, det var uprofessionelt og upassende. Med opbakning fra en overordnet valgte hun at sige fra.

Rapportens bekymrende resultater

Undersøgelsen viser, at mange kvindelige værnepligtige føler sig overset og presset til at præstere ekstra på grund af deres køn. En af rapportens mest bekymrende resultater er, at det ofte er andre værnepligtige, der står bag den uønskede opmærksomhed og chikane, men også nærmeste overordnede som gruppeførere og sergenter er nævnt.

Forsker og ph.d.-studerende Thit Gaarskjær Jørgensen, som selv har arbejdet i Forsvaret, forklarer, at disse fund ikke er overraskende. Hun peger på, at selvom mange kvinder oplever krænkelser, vil hele 87 procent af de adspurgte kvindelige værnepligtige alligevel anbefale Forsvaret som arbejdsplads. For Jørgensen viser dette, at problemerne med uønsket opmærksomhed og chikane ikke nødvendigvis påvirker deres overordnede syn på Forsvaret. "For mig understreger det, at den sexistiske eller chikanerende opførsel ikke er et systemisk problem," siger hun og understreger, at oplevelserne især opstår i interaktioner med nærmeste overordnede og kolleger.

Særlige udfordringer i militæret

Forsvaret er en unik arbejdsplads med et miljø, hvor de værnepligtige bor og træner tæt sammen. Dette kan udviske grænserne mellem det professionelle og det private, forklarer Jørgensen. "Man bor sammen, går i bad sammen, og er ofte presset i feltet," siger hun og påpeger, at det tætte samvær kan føre til både et stærkt fællesskab og en kultur, hvor grænser nemt kan blive overskredet.

Ida Mollerup bekræfter, at oplevelserne af uønsket opmærksomhed var en del af hverdagen, men understreger, at hun ikke har mistet lysten til Forsvaret. Hun mener, at lignende kommentarer kunne være kommet fra en "idiot på en anden arbejdsplads". Samtidig understreger hun vigtigheden af, at ledelsen i Forsvaret tager problemet seriøst og sikrer, at værnepligtige føler sig trygge og respekterede.

Anbefalet til dig