Der kan være mange ting at holde styr på, når det er tid til at holde sommerferie. Men udover de oplagte ting som badetøj, pas og corona-restriktioner, så er det også en god idé at sikre sig, at det blå sygesikringskort er med i pungen, og at det stadig er gyldigt.
For alene i år udløber 337.000 danskeres blå sygesikringskort, der giver adgang til lægebehandling i EU-lande samt Norge, Schweiz, Liechtenstein og Island. Det viser helt nye tal, som Gouda Rejseforsikring og Gjensidige har fået udleveret af Udbetaling Danmark, der administrerer de blå sygesikringskort. Det fortæller Gjensidige i en pressemeddelelse.
Samtidig viser en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup, at 4 ud af 10 danskere slet ikke er klar over, at kortet skal fornyes mindst hvert femte år. Der kan være flere ugers ventetid på at få et nyt kort, men heldigvis kan man få et midlertidigt bevis ved at ansøge om det på borger.dk.
Det blå EU-sygesikringskort giver udelukkende ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, man opholder sig i, og derfor kan man risikere at skulle betale hele eller dele af behandlingen.
Og derfor er det vigtigt at huske på, at det blå kort skal ses som et supplement til en rejseforsikring, da det ellers kan blive en dyr fornøjelse, lyder rådet fra Dan Kjølhede Laursen, der er direktør i Gouda Rejseforsikring.
”Det blå kort dækker ikke behandling på privathospitaler og hos private læger, men måske vigtigst af alt, så dækker det ikke hjemtransport ved sygdom og død. Det kan altså ende med nogle voldsomme udgifter, hvis ikke man tegner en rejseforsikring ved siden af det blå sygesikringskort. Men desværre ser vi ofte, at der stadig er tvivl om, hvad det blå kort egentlig dækker,” siger Dan Kjølhede Laursen, der opfordrer danskere med ferieplaner til at kontakte deres forsikringsselskab, hvis de er usikre på reglerne.
Fakta om det blå kort:
- Det blå kort dækker på rejser inden for EU samt i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.
- Kortet giver ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, du opholder dig i. Kortet dækker ikke hjemtransport.
- Ca. fire mio. danskere har et EU-sygesikringskort. Ca. 337.000 udløber i år og er endnu ikke blevet fornyet.
- Børn skal have deres eget kort
- Styrelsen for Patientsikkerhed og regionerne står for refusion til borgere, der har lagt ud for deres behandling i udlandet og opfylder betingelserne for refusion.
- Du kan forny dit kort på borger.dk/eu-sygesikringskort. Du får et midlertidigt bevis, mens du venter på at få det rigtige kort tilsendt.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring i juni 2021 blandt 1025 repræsentativt udvalgte danskere.
Ved du, at det blå EU-sygesikringskort – for det meste – skal fornyes hvert 5. år?
- Ja, 60%
- Nej, 40%
Kilder: Udbetaling Danmark, Gouda.