Efter en sløv start på året med boligmarkedet i dvale i januar og februar, er der igen kommet skub i bolighandlerne i marts, hvor flere ejendomsmæglere har oplevet en stigning i antallet af underskrevne købsaftaler.
Det viser sig dog, at denne genoplivning ikke gælder for alle regioner i landet.
Det skriver B.T
Ifølge de nyeste handelstal fra Boligsiden blev der solgt 6.727 ejerboliger i marts, en stigning fra 6.211 i februar, svarende til en vækst på otte procent.
Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom hos Nordea, forklarer, at denne stigning overstiger de sædvanlige sæsonmæssige udsving, og at der derfor er tale om en reel, om end beskeden, fremgang i boligsalget.
"Det er normalt at se en stigning i antallet af solgte ejerboliger i marts sammenlignet med februar, men i år er stigningen så markant, at den ikke kan forklares alene med de almindelige sæsonmønstre," udtaler hun og tilføjer:
"Interessen for at købe ejerbolig er vokset - om end fra et relativt lavt udgangspunkt. Det er positivt, da der ikke er blevet solgt mange boliger i de seneste måneder."
Selvom marts har bidraget til en opvarmning af det samlede boligsalg i første kvartal i år, ligger handelsaktiviteten stadig lavt sammenlignet med det historiske gennemsnit for første kvartal de seneste ti år.
Salget af ejerlejligheder er særligt hårdt ramt. I årets første kvartal blev der kun solgt 3.353 ejerlejligheder, hvilket kun er 76 procent af det normale antal for perioden.
De høje renter og en boligskattereform, der trådte i kraft ved årsskiftet, har haft en dæmpende effekt på lejlighedsmarkedet.
"Mange af køberne på ejerlejlighedsmarkedet er førstegangskøbere, der ofte har brug for store lån. Samtidig er priserne på ejerlejligheder høje, da de typisk er placeret i og omkring de store byer, hvilket begrænser antallet af potentielle købere," forklarer Lise Nytoft Bergmann og fortsætter:
"Samtidig har boligskattereformen ramt ejerlejlighedsmarkedet hårdt, hvilket gør det endnu sværere for potentielle købere at have råd til deres drømmelejligheder."
Salget af ejerlejligheder er lavt over hele landet, men situationen er værst i Østjylland og Nordjylland, hvor der i første kvartal 2024 kun blev solgt henholdsvis 69 procent og 59 procent af det normale antal.
Salget af huse er ikke ramt lige så hårdt.
I første kvartal i år lå handelsaktiviteten på 97 procent af det normale. Flere landsdele – Vest- og Sydsjælland, Fyn, Sydjylland, Vestjylland og Nordjylland – ligger endda på eller over den normale handelsaktivitet.
Omvendt trækker landsdelen København By, der dækker Københavns, Frederiksberg, Tårnby og Dragør kommuner, kraftigt ned i statistikken, da der her kun blev solgt 76 procent af det normale antal huse.
"Det kan blandt andet forklares med, at dyre huse er blevet hårdere ramt af den høje rente, og de dyre huse ikke oplever samme fald i boligskatterne som de billigere huse. Og særligt i og omkring hovedstaden er priserne høje," siger Lise Nytoft Bergmann.