De seneste dage har vejrprognoserne indikeret, at vi har en vejrmæssigt udfordrende søndag i vente.
Der er nemlig udsigt til regn- og tordenbyger, der kan være ret kraftige, og som tilmed har potentiale for at bringe lokale skybrud med sig.
Der er tale om skybrud, når der falder mere end 15 mm regn på 30 minutter.
Sådan skriver DMI.
Det kommende døgn strømmer varm og fugtig luft frem mod Danmark fra øst og sydøst og skaber ideelle betingelser for dannelse af regn- og tordenbyger.
Lige nu viser vejrprognoserne, at det især er den vestlige del af Jylland, der står for skud, men også resten af landet ser ud til at få byger. De bliver dog ikke helt så kraftige.
Derfor er der udsendt DMI varsel for tordenbyger og lokale skybrud for den vestlige del af Jylland, samt DMI risiko for tordenbyger og lokale skybrud i resten af landet bortset fra Bornholm.
Ingen regn?
Når vejrprognoserne antyder, at der kan være kraftige regn- og tordenbyger på vej, ringer alarmklokkerne hos meteorologerne.
Små forskelle i bl.a. temperatur og luftfugtighed samt ændringer i vindretningen er afgørende for, hvor bygerne dannes, og har modellerne ikke ramt rigtigt, så opstår bygerne måske slet ikke, eller de popper op et andet sted eller på et andet tidspunkt end forudsagt.
Her tidligt søndag er bygerne endnu ikke dannet, og DMI kan derfor kun forholde sig til, hvad de forskellige vejrprognoser viser.
Derfor er de nødt til at male med den brede pensel i vore udsigter og de udsendte varsler, både hvad angår geografisk udstrækning samt tidsperiode.
Når bygerne i løbet søndagen begynde at poppe op, kan meteorologerne begynde at sammenligne prognoserne med radarbilleder og observationer og herved få en ide om, om prognoserne har ”forstået” vejrsituationen korrekt eller ej.
Derfra kan de justere varslerne i forhold til geografisk udstrækning, tidsperiode samt nedbørsmængde.
Det er derfor langt fra sikkert, at det bliver så slemt, som DMI først har antydet.