Mens prisen på energi tilsyneladende har stoppet sin himmelflugt, så vil varmeregningerne for indeværende sæson fortsat ligge på et betydeligt højere niveau, end det vi så, før krigen i Ukraine begyndte.
Det viser en ny analyse fra Finans Danmark og DI Byggeri.
For cirka halvdelen af de danske husejere - svarende til lidt over 800.000 familier - betyder det, at de fortsat bør ruste sig mod høje energipriser, skriver de i en pressemeddelelse.
Grunden til det er, at de varmer deres huse op med en dyr varmekilde som gas, olie, elpaneler eller elvarme. Derudover bor mange af dem i huse, der er relativt dårligt isoleret.
”Energipriserne er faldet betydeligt fra det toppunkt, vi så i sensommeren. De er dog fortsat langt højere, end vi har været vant til, og vi skal nok vænne os til større udsving og højere priser den kommende tid, end vi tidligere har været vant til,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
Hun fortæller videre, at der hersker stor usikkerhed om de kommende års energipriser, og vi derfor bør ruste os til, at energi kan være dyr.
Direktør i DI Byggeri, Anders Stouge, råder derfor til, at danske husejere går deres hus efter med både energibesparelser og energirenoveringer for øje.
”Det er fortsat en alvorlig situation, vi står i, og vi er nødt til at gøre noget – både som boligejere hver især og som samfund. Det er også derfor, at vi i DI Byggeri er gået sammen med Finans Danmark om at se på det her i fællesskab,” siger han.
Prisen er fortsat høj
I de værste tilfælde kan varmeregningen for indeværende fyringssæson løbe op i over 4.000 kroner ekstra om måneden. Denne pris er for et enfamiliehus i normal størrelse.
For de fleste husstande, der ikke har fjernvarme, forventes de månedlige energiudgifter at ligge et sted mellem 1.000 og 3.000 kroner højere i denne fyringsvarmesæson, sammenlignet med 2020, lyder det.
”Der er altså fortsat store besparelsespotentialer for husejere ved at energioptimere og gå over til mere effektive og bæredygtige opvarmningstyper,” siger Anders Stouge, direktør i DI Byggeri, som tilføjer:
"Mange boligejere kan se frem til at få fjernvarme, mens andre gør klogt i at skifte til en varmepumpe. Dette vil uden tvivl forbedre situation for mange husejere, men for de familier, der bor i ældre huse, kan efterisolering og andre energioptimeringsløsninger også afhjælpe i forhold til de stigende udgifter til energi.”