Efter katastrofalt EU-valg: Mette Frederiksen må genoplive sit parti - ligeså færdig som Store bededag

Af: Liva H.

|

11/06/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Socialdemokratiet og de øvrige partier i regeringen står overfor store udfordringer.

Lige nu læser andre også

Den 9. juni gik danskerne til EU-valg, og om aftenen, da alle stemmerne var talt op, stod virkeligheden klart for Socialdemokratiet.

Det blev absolut ikke det valgresultat, de havde håbet på.

Det skriver TV 2

I et Instagram-opslag kalder Mette Frederiksen situationen for 'træls på godt jysk', men hun ser umiddelbart ud til at bevare optimismen ved at skrive, at SF, som Socialdemokratiet måtte se sig slået af, trods alt er politisk beslægtet med Socialdemokratiet.

Se opslaget nedenfor:

Dog taler valgresultatet for sig selv, og uanset hvor optimistisk man er, kan man ikke løbe fra, at det er Socialdemokratiets dårligste EU-valg og ja, faktisk det dårligste valg generelt i mere end 120 år.

Det tegner til, at partiet virkelig må revurdere og se på sig selv med nye øjne for at forsøge at 'lappe hullerne' i en synkende skude - før den synker helt. Med andre ord, der er ikke en enkelt kreds, hvor partiet har formået at bevare stemmerne. Selvom valget denne gang omhandlede EU-politik, kan det ikke undgås, at det også har relationer til indenrigspolitikken.

Ifølge valgekspert og stifter af analysefirmaet OTOO, Jesper Claus Larsen, er der også tale om et fravalg af regeringsprojekterne SVM.

Rød, blå eller 'lilla'?

Ifølge valgekspert Jesper Claus Larsen ser vælgerne et stort problem i Mette Frederiksens måde at lede landet på, og de har ingen forståelse for, og kan ikke se mening med, at indgå samarbejde med Venstre.

"Rigtig mange vælgere forstår dansk politik i rød og blå. Det er ikke, fordi vi ikke vil have, at man samarbejder – slet ikke. Den danske tradition er jo, at vi har mindretalsregeringer, som skal finde flertal på tværs af midten," udtaler Jesper Larsen.

På trods af at regeringen lige nu er en kombination af både blå og røde partier, mener danskerne stadig, at dansk politik skal være ledet af enten Socialdemokratiet eller Venstre.

Dette viser sig at kunne skabe problemer for Socialdemokratiet, da mange stiller spørgsmålstegn ved, hvorvidt Socialdemokratiet egentlig bekender sig til den socialdemokratiske tilgang.

Socialdemokratiet er lige så død som Store bededag

En af de helt store debatter, og nok i virkeligheden også en hæmsko for partiet, er deres beslutning om at afskaffe Store Bededag. Vælgerne har ud over de manglende formål med regeringen heller ikke forstået, hvorfor denne helligdag skulle afskaffes for at lave skattelettelser.

Grundlæggende mangler Socialdemokratiet simpelthen at fortælle historien om, hvem de var, hvem de er i dag, og hvorfor de stadig er relevante, mener Jesper Larsen.

Her vil partiet formentlig også indse, at det at bekende kulør til socialdemokratiets kerneværdier, gør det meningsløst at danne det 'lilla' regeringssamarbejde, der er indgået.

Det er paradoksalt.

Spørger man den garvede politiker, tidligere minister og politiske kommentator Hans Engell, sank skuden helt søndag aften. Selvom det umiddelbart ikke tyder på et valg lige rundt om hjørnet, så må man bare erkende, at det er umuligt at fastholde de mere end 50 procent, som regeringspartierne fik ved sidste valg.

Ifølge Hans Engell må Danmark finde en anden regeringskonstellation.

Lars Løkke udnyttede situationen ved EU-valget

På valgaftenen, hvor Mette Frederiksen ikke var til stede grundet et overfald tidligere på ugen, talte Lars Løkke frit fra leveren, hvor han problematiserede sine regeringspartnere.

"Man er jo lidt naiv, hvis man ikke tager valgresultatet med ned og konstaterer, at regeringen under ét ikke har gjort det særligt godt. Det tror jeg, vi er nødt til at tage alvorligt. Det gør vi i hvert fald hos Moder

Se kortet over Socialdemokratiet tilbagegang her

Anbefalet til dig