Danmark står overfor en sundhedsmæssig udfordring, da tilfældene af lussingesyge fortsætter med at stige. Statens Serum Institut (SSI) rapporterer, at smitteniveauet fortsat er 'højt' siden marts måned, hvilket betyder, at landet officielt befinder sig midt i en epidemi.
Det skriver Ekstra Bladet.
Pr. 4. juni er der registreret 1067 smittetilfælde, hvoraf 192 er gravide kvinder. Selvom forekomsten af smittetilfælde er aftaget en smule, er faren langt fra drevet over.
Lussingesyge anses for at være en mild børnesygdom. Men for gravide kvinder er situationen en helt anden. SSI advarer om, at virusset kan overføres til fosteret og i værste tilfælde føre til alvorlige komplikationer som anæmi og i meget sjældne tilfælde fosterdød.
I slutningen af april udsendte Sundhedsstyrelsen en advarsel til alle gravide kvinder om at være ekstra opmærksomme på smitterisikoen. Overlæge Gideon Ertner understregede vigtigheden af at søge læge ved mistanke om smitte, specielt hvis man er i graviditetens første 20 uger.
Det er ikke første gang, Danmark står overfor en epidemi af denne art. Hvert 3. eller 4. år ses en lignende bølge af smittetilfælde. Den seneste større epidemi fandt sted i 2017, hvor 671 personer blev smittet, heraf 102 gravide kvinder, og 15 procent af dem måtte indlægges.
SSI anslår, at omkring 60 procent af de voksne danskere allerede har haft parvovirus B19 som findes i lussingesyge. Denne gruppe vil derfor være immune, mens det for de resterende handler om forebyggelse.
Simple foranstaltninger som at blive hjemme ved sygdom, hyppig håndvask, udluftning og at hoste i ærmet kan gøre en stor forskel.