For få bilister har styr på denne regel: Giver bøde på 2.500 kroner og en betinget frakendelse

Nyheder
Foto: Shutterstock
Har du styr på reglen?

Lige nu læser andre også

Er en bøde på 2.500 kroner, en betinget frakendelse af kørekortet i tre år og dertil hørende orienterende køreprøver sød musik i dine ører?

Nej vel?

Derfor er det godt at vide, at det som udgangspunkt straffen, hvis der ikke er en korrekt monteret sikkerhedswire mellem en bil og en påhængsvogn, som har påløbsbremse – og det overrasker mange.

Sikkerhedswiren skal aktivere påløbsbremse på påhængsvognen, så den standser, hvis uheldet er ude, og den falder af trækket.

I foråret 2021 var uheldet ude, da en 27-årig mandlig bilists anhængertræk med påhængsvogn faldt af midt på motorvejen.

Sikkerhedswiren var faktisk på, men virkede ikke, fordi den sad forkert – og derfor fortsatte påhængsvognen alene videre på tværs af motorvejen og endte i autoværnet 200 meter længere fremme. 

”Det er selvfølgelig til stor fare for andre i trafikken, når en herreløs påhængsvogn pludselig kører førerløst rundt på motorvejen, og derfor er korrekt brug af sikkerhedswire noget, vi holder et løbende øje med,” siger politikommissær Claus Stoltenberg, leder af færdselsafdelingen ved Københavns Vestegns Politi.

Han oplyser videre, at påhængsvogne med en totalvægt (dvs. påhængsvognens vægt plus tilladt gods) over 750 kilo skal være forsynet med påløbsbremse – og at alle anhængere med påløbsbremse skal være fastgjort til den trækkende bils karosseri med en sikkerhedswire. 

Inden for den første uge i marts har Retten i Glostrup idømt otte bilister bøder og betingede frakendelser, mens en niende afventer sin straf.

Korrekt montering af wire

Har påhængsvognen påløbsbremse, skal korrekt montering af sikkerhedswire anvendes ifølge lovgivningen.

Du kan kende en påløbsbremse på en sort gummimanchet nær påhængsvognens håndtag og kobling.

Sikkerhedswiren monteres korrekt i bilens karosseri, som typisk er et ’øje’ nær anhængertrækket. Wiren må ikke monteres andre steder som fx på selve anhængerkrogen.  

Mest læste

Supermarkedsansat med bøn til kunder: Stop med det En supermarkedsansat har en bøn til kunderne om at droppe den ulækre vane, der særligt forsvandt under coronapandemien.
Sådan rengøres fugerne på badeværelset nemt: Hjemmeremedier der fjerner snavs for altid Fugerne mellem badeværelses fliserne er meget tilbøjelige til, at blive misfarvet, og det er bestemt ikke nogen fryd for øjet, og ej heller særlig hygiejnisk. Heldigvis er der nogle nemme og effektive hjemme remedier, du kan bruge til, at give dit badeværelse en opgradering.

Anbefalet til dig