Forkølelsessår kan øge risiko for at udvikle invaliderende sygdom senere i livet

04/8/22 04:16

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
At få et forkølelsessår kan øge risikoen for at udvikle en invaliderende og dødelig sygdom senere i livet, har forskere advaret.

De ubehagelige blisterlignende pletter, som ofte overføres ved kys, er forårsaget af en virus, som ligger i dvale i huden for evigt.

For en person, der har virussen, kan blærerne dukke op hvor som helst i ansigtet på ethvert tidspunkt i deres liv.

Forskere har opdaget en væsentlig sammenhæng mellem forkølelsessårsvirus, også kendt som herpes simplex virus type 1 (HSV-1), og kognitiv tilbagegang.

De sagde, at der er "voksende beviser", der tyder på, at den almindelige virus er involveret i udviklingen af ​​Alzheimers sygdom. Det skriver The Sun.

Alzheimers sygdom, som forårsager progressiv tilbagegang i hjernen, påvirker millioner af mennesker over hele verden, og er en af ​​de førende dødsårsager globalt.

Det 30-årige forskningsprojekt, hvor professor Ruth Itzhaki og hendes team har undersøgt den virale forbindelse til Alzheimers sygdom, fandt ud af, at HSV-1 er til stede i hjernen hos adskillige ældre mennesker.

Forskerne fra Oxfords Institute of Population Ageing, Tufts University i USA og University of Manchester fandt ud af, at disse voksne havde flere unormale tau-proteiner i deres hjerner end voksne, der ikke havde virussen.

Tau-proteiner er mikrorør, som transporterer næringsstoffer fra en del af hjernen til en anden.

Unormale eller misformede tau-proteiner kan ikke udføre deres arbejde ordentligt, hvilket betyder, at dele af hjernen er udsultet på vitale næringsstoffer.

At have for mange misformede tau-proteiner antages at være en årsag til Alzheimers sygdom. Forskerne mener, at jo flere forkølelsessår en person har, jo flere unormale tau-proteiner vil der sandsynligvis udvikles - og dermed kan deres risiko, hvis Alzheimers sygdom, være højere.

Forskningen, offentliggjort i Journal of Alzheimer's Disease, fandt også, at virus forbundet med skoldkopper og helvedesild, kaldet varicella zoster virus (VZV), kan øge sandsynligheden for at udvikle Alzheimers senere i livet.

Selvom VZV ikke direkte forårsager Alzheimers, ligesom HSV-1 menes, kan skoldkoppevirus reaktivere sovende HSV-1, hvilket kan øge nogens chancer for at udvikle Alzheimers, sagde forskere.