Gigt gennembrud: Nøglen til at mindske symptomerne kan være i sindet

28/06/2022

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Gigt er en sygdom karakteriseret ved, betændelse i led og brusk. Gennem tiden, er det blevet behandlet med medicin, kost og motion. Nye videnskabelige resultater tyder på, at en ny tilgang kan hjælpe med at lette symptomerne effektivt.

Mest læste i dag

Gigt, er en sygdom som påvirker over 700.000 danskere, ifølge gigtforeningen.

Det er en langsigtet tilstand, der kan føre til smerter i leddene hos de syge. 

Ubehaget er typisk koncentreret i hænder, håndled og fødder, men betændelsen kan føre til problemer i andre dele af kroppen. 

En ny undersøgelse tyder på, at positiv tænkning kan tilbyde en alternativ tilgang til at lette disse symptomer.

Den nye undersøgelse, der er udført af University of Aberdeen, har antydet, at samtaleterapi kan hjælpe med, at lette symptomer i forbindelse med smerte, træthed og produktivitet hos de syge. 

Resultaterne, der blev offentliggjort i Lancet, stammer fra en række eksperimenter på 368 personer, der er diagnosticeret med reumatiske tilstande, som blev opdelt i tre grupper.

Hver gruppe modtog træningssessioner, samtaleterapi og sædvanlige pleje.

Resultaterne viste, at deltagere, der modtog træningssessioner eller terapi, reagerede langt bedre end de andre, der modtog den sædvanlige pleje. 

Professor Neil Basu, den ledende forsker af undersøgelsen, sagde: 

“Vores undersøgelse giver nye beviser for, at nogle ikke-farmakologiske interventioner med succes og effektivitet kan leveres af ikke-specialiserede medlemmer af den kliniske service.”

“Det har været opmuntrende at se, at interventionerne har ført til forbedringer for deltagerne selv seks måneder efter behandlingens afslutning.”

“Det er også dejligt at se, at disse skridt var virkningsfulde, selv når de blev leveret via telefon.” 

“Siden pandemiens begyndelse, er sundhedsvæsenet blevet gentænkt, for at inkorporere større mulighed for fjernpleje.”

“Imidlertid har evidensgrundlaget til støtte for dette skift generelt været begrænset.”

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) er en yderst effektiv form for psykoterapi, der fokuserer på tankemønstre, overbevisninger og holdninger.

Disse komponenter i psyken påvirker i høj grad de følelser og den adfærd, der opleves i det daglige liv. 

Deltagerne i træningsgruppen modtog 45 minutters lange CBT-sessioner levet af sundhedspersonale over en periode på 30 uger.

Deltagerne, der modtog samtaleterapi, blev i gennemsnit tilbudt otte sessioner i samme periode. 

Den tredje gruppe, der modtog sædvanlig pleje, fik et pædagogisk hæfte med oplysninger om træthed.

Læge Neha Issar-Brown, direktør for forskning og sundhedsintelligens hos velgørenhedsorganisationen Versus Arthritis, sagde: 

“Træthed og kroniske smerter går hånd i hånd som de to udfordringer for mennesker, der lever med inflammatoriske reumatiske sygdomme som reumatoid arthritis og lupus.”

“Men træthed har tendens til, ikke at reagere på medicin for disse tilstande og bliver ofte ikke anerkendt af klinikere.”

Eksperten sagde, at de seneste resultater fremhæver behovet for forbedrede interventioner i gigtpleje, i for af ikke-medicinske behandlinger.

Det kan omfatte kognitive adfærdsterapier og fysisk aktivitet, så patienterne kan fortsætte med at leve uafhængigt, blive på arbejde og holde deres mentale helbred i god form.

Alle disse faktorer tages ofte væk fra patienter, der lider af svækkende former for gigt, bemærkede læge Issar-Brown. 

Syge har en tendens til, at miste energien, efterhånden som tilstanden skrider frem og symptomerne bliver mere og mere svækkende. Det skriver Express.

Anbefalet til dig