Hård årstid i vente: Dette bør man være opmærksom på

Nyheder
Foto: Shutterstock
Nu skifter vejret og efteråret gør, at særligt bilejere skal være ekstra opmærksomme

Lige nu læser andre også

Det er tid til at gøre bilen klar til efteråret og vinterens fugtige og kolde vejr. Derfor har OK delt nogle gode råd, som gør din bil klar til efterårs- og vinterkørsel

"Efterårets regn og rusk og vinterens kolde temperaturer er udfordrende for ’teknikken’ i din bil. Men du kan godt gardere dig mod den mørke tid med et par tip og en smule forberedelse," fortæller benzinselskabet i en pressemeddelelse

Husk disse ting

Dæk – vinterdæk er bare bedst
Skift til vinterdæk. Med vinterdæk står bilen langt bedre fast på de kolde overflader, og bliver vejene sne- eller isdækkede, så er bremselængden markant bedre med vinterdæk end sommer- og helårsdæk. Så for trafiksikkerhedens skyld, så er vinterdæk det helt rigtige til din bil.

Batteri er på overarbejde
Bilbatteriet kommer for alvor på overarbejde, når det er koldt, og når temperaturerne kommer under frysepunktet. Det kan derfor være en god idé at få din mekaniker til at tjekke batteriets ladeevne og vurdere, om det skal skiftes ud.

Batteriet kommer på overarbejde om vinteren, fordi kabineopvarmning og afrimning af ruder og fugt øger brugen af det markant, ligesom bilens motor starter bedre, når der er rigeligt med strøm på bilen. Er der for lidt strøm på batteriet, så risikerer du, at bilen ikke kan starte.

Ruder – især forruden
Ruderne – især forruden skal være dug-, rim- og isfri af hensyn til trafiksikkerheden. Faktisk kan du miste kørekortet, hvis du kører bilen med stærkt begrænset udsyn. Det bedste er at tænde for bilens motor og sætte ventilationssystemet til at varme forruden op, mens bilen er parkeret.

”Hvis der er is på ruden, er der ikke andet for end at tage en tur rundt med isskraberen. Du kan supplere med en spray med dug- og isfjerner. Det er vigtigt, at der er godt med sprinklervæske på bilen. Husk at sidespejle, lygter og nummerplade også skal være fri for is og sne,” siger Rasmus Boserup, kommunikationschef i energiselskabet OK, der blandt andet har 670 tankstationer i Danmark.

Frost er hårdt ved vinduesviskere
Vinduesviskerne sørger løbende for udsynet af for- og bagrude. Det er vigtigt, at du ikke bruger vinduesviskerne til at fjerne is på ruderne, da de risikerer at blive ødelagt, hvis de er frosset fast til ruden.

Brug derfor ventilationssystemet til at varme ruderne op, før du aktiverer viskerne.

Opmærksom på landskab
Ude på vejen er det en god idé at øge afstanden til de forankørende i forhold til det, du plejer. Sæt farten ned, hvis der er risiko for glatte veje. Det giver dig lidt længere reaktionstid, hvis der skulle opstå farlige situationer.

”Kører du i vejrforhold, hvor det skifter mellem varme- og kuldegrader, så vær særligt opmærksom på vejstrækninger, der hurtigere afkøles end andre. Det gælder lavninger, skyggedækkede veje, og strækninger, hvor en kold vind hurtigere nedkøler vejbanen,” lyder det fra Rasmus Boserup.

Husk refleksvesten
Hvis uheldet er ude, og du har brug for at holde ind til siden, så er det en god idé at have en refleksvest til alle personer i bilen i den mørke tid. Refleksvesten øger synligheden markant, og dermed kan de andre trafikanter bedre se dig i mørket. Husk også at have en advarselstrekant med i bilen

 

Anbefalet til dig