Hver tredje dansker får kræft, inden de er født 75 år. Mange danskere har gennem tiden haft deres kamp med kræftsygdommene, som kan ramme enhver. Mange er nok klar over, at en sund livsstil kan stille sig selv i en bedre over for sygdommene, men det er nok de færreste der er klar over, hvor stor en betydning det kan have - også for folk, der er over 50 år.
Et stort europæisk forskningsprojekt har nu kastet lys over, at livsstilsændringer efter man er fyldt 50 stadig kan have en betydelig effekt på kræftrisikoen. "Vi kan se, at det betaler sig," understreger Anja Olsen, seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og professor på Aarhus Universitet.
Det skriver TV2 Østjylland
Siden 1990'erne har forskerne fulgt omkring 300.000 europæere, herunder 40.000 danskere, og observeret deres livsstilsændringer. Borgerne har med godt 6 års mellemrum svaret på spørgsmål om deres alkoholindtag, rygning, fysiske aktivitet og vægt.
Resultaterne er opsigtsvækkende: Et skifte fra en usund til en sundere livsstil reducerer kræftrisikoen markant. Anja Olsen forklarer, "dem, der bevæger sig fra at ligge i den laveste tredjedel i forhold til sund livsstil til at ligge i den højeste tredjedel, har cirka 20 procent mindre risiko for at udvikle kræft."
Disse fund rejser spørgsmålet: Er det muligt blot at 'samle op' og ændre livsstil efter de 50? Anja Olsen er forsigtig med at give grønt lys for en usund livsstil, indtil man fylder 50, men pointerer i stedet, "jeg er sikker på, at man vil klare sig bedst, hvis man lever sundt hele livet." Men det kan altså stadig have en stor effekt, efter man er fyldt de 50.
Ifølge Anja Olsen er det største skridt man kan tage, at stoppe med at ryge.
Ud over rygestop peger forskningen også på betydningen af at mindske alkoholindtaget, tabe sig og motionere mere. Disse faktorer er afgørende for at mindske risikoen for kræft, også for dem, der er godt oppe i årene.
Historien om 57-årige Tore Brynaa, der oplevede en dramatisk livsstilsændring gennem sin passion for inline rulleskøjter, illustrerer dette pointe. Fra at have været overvægtig og utilfreds med livet, tabte han sig fra 105 til 85 kilo. Hans rejse har ikke kun været fysisk, men også en rejse fyldt med velvære, følelser og venskaber.
Anja Olsens forskning understreger, at det ikke kun er unge, der skal opfordres til en sundere livsstil. Det er ikke for sent, og der er meget at vinde ved at investere i sundhed for selv de borgere, der er ved at være oppe i alderen. Denne indsigt kan have stor betydning for folkesundheden og ændre den måde, samfundet ser på sundhed og alder.