Markante omskrivninger: Nu bliver den danske ordbog kønsneutral

Nyheder
Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix
Slut med "tømmermænd" og "tøsefornærmet"?

Lige nu læser andre også

Dansk Sprognævn, der står bag Retskrivningsordbogen, har været i gang med noget af en opgave.

De er nemlig blevet færdige med at finkæmme hele det danske sprog for kønsstereotype udtryk, med formål at skille sig af med nedladende associationer.

Det skriver Politiken.

Ifølge mediet, så har Det Danske Sprognævn analyseret samtlige ord i Retskrivningsordbogen, og gennemgået alle der slutter på "-mand" og "-kvinde", for at se om der er en mandlig eller kvindelig pendant, eller om muligheden er der for at gøre dem kønsneutrale.

Eksempelvis findes der i ordbogen ordet "karrierekvinde" men ikke den mandlige udgave "karrieremand", og dermed skal det ekstra begreb nu tilføjes. Det samme gør sig gældende med begreber som "kassedame" og "handelsmand".

Ligeledes vil Dansk Sprognævn også ændre bogens beskrivelseseksempler, for at gøre kål på negativladende forestillinger.

Seniorforsker i Dansk Sprognævn, Margrethe Heidemann, henviser til eksempler som "PIGERNE fjantede rundt" og “HAN blev anklaget for uagtsomt manddrab”.

– Der er ingen grund til, at vi gengiver stereotyper om, at kvinder fjanter og laver kaffe, og at mænd er voldsforbrydere, uddyber forskeren til mediet.

Samtidig vil "race" ikke længere bruges til at beskrive mennesker, men i stedet for dyr.

Ændringerne vil være at finde i den næste udgave af Retskrivningsordbogen, der vil udkomme i 2024.

Anbefalet til dig