Mor flygter ud af landet - Frygter at nyfødt søn bliver tvangsfjernet

14/07/2020

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock.com
En 25-årig kvinde er flygtet til Polen, i frygten for at få tvangsfjernet sin søn.

Mest læste i dag

Katrine Jensen har rykket teltpælene op og er nu rykket til Polen. Den højgravide 25-årige kvinde, flygtede natten til den 1. juli, det skriver Sn.dk. 

Det er ikke Katrines første barn, hun har også sønnen Luca, som hun fødte i 2016. Ikke længe efter fødslen, blev Luca fjernet fra Katrine. Begrundelsen for dette var at hun ikke så ud til at kunne udvikle tilstrækkelige evner og heller ikke  formåede at møde sønnens behov - hverken fysisk eller følelsesmæssigt.

Slagelse kommune har udtrykt tvivl og kraftig bekymring for Katrines evner i forældrerollen, siden at hun blev gravid igen i 2019.  

Angiveligt skulle kommunen derfor også have varslet, at hendes kommende søn formentlig også ville blive tvangsfjernet fra hende. Under en samtale mellem Katrine og en kommunal leder er blandt andet muligheden for bortadoption blevet nævnt for Katrine.

 Den unge kvinde ville ikke lade lykken blive brast denne gang - derfor flyttede hun som højgravid til Polen. Selvom både Katrines mor og familie bor på Vestsjælland, så hun ikke andre muligheder end at rykke teltpælene op, i forsøget på at beholde sin søn. 

Katrines mor fortæller til Sn.dk at hun synes det er forfærdeligt, at man skal helt derud, hvor man er nødsaget til at flytte for at beholde sit barn.

Flytningen til Polen har dog imidlertid ikke stoppet sagen. Katrine har siden fødslen af sin lille søn, været tilbageholdt på et polsk hospital - efter krav fra den danske ambassade i Polen. Ambassaden har nemlig modtaget en underretning fra Slagelse Kommune.

Vini Lindhart som er børne- og ungedirektør i Slagelse Kommune, fortæller at denne procedure er lige efter bogen. 

“Når der er igangværende sager, er vi forpligtede til at underrette den kommune, en borger måtte flytte til. Når der er tale om, at borgeren flytter til et andet land, skal vi også sørge for en underretning. Og det er det som er sket,” fortæller hun. 

Oplever det som at blive forfulgt 

Katrine fortæller at hun oplever det som at blive forfulgt. Hun beskriver at det har været en forfærdelig oplevelse, som har gjort hende meget stresset og bange.

Katrines mor fortæller at hun ikke er i tvivl om, at hendes datter bliver jaget rundt i manegen. Ifølge familien var udrejse tidspunktet varslet på forhånd og at der forud for dette, ikke var truffet nogen formel afgørelse om fjernelse af barnet ved fødsel, eller adoption.

Katrines repræsentant Lars Christensen mener at Slagelse Kommune går over stregen, idet at de ikke blot sender en underretning - men også sender sagsbehandlere ud og tjekke Katrines tidligere adresser og ringer til udlejer for at spørge ind til hende, i den periode hvor hun befinder sig i Polen.

“Det, kommunen har sat i værk, er som et overgreb. Det er over, hvad man kan forvente i en sag, der reelt handler om en kvinde, som udrejser for at få lov til at være mor. At de tilmed henvender sig til udenlandske myndigheder, er grotesk,” siger han.

 

"Kommune går over stregen"

Katrines advokat Torben Dyring Kledal, stemmer i med Lars Christensen - han er enig. Han mener at Slagelse Kommune er ude på et skråplan. Han fortæller at Katrine er flyttet lovligt til et andet EU-land og at der ikke er grundlag for at kommunen skal bekymre. Han kritisere også at fortiden åbenbart altid skal være der som en skygge over folk.

Han mener ikke at der er belæg for at man skal straffes, blot fordi man tidligere har været i kommunens søgelys - han kan ikke se hvorfor kommunen bekymrer sig på forhånd. Han henviser også til at der foreligger udtalelser om Katrines evner som mor, der er langt mere positive stemt end tidligere. Disse udtalelser skulle fremgå fra et referat fra et netværksmøde den 9. juni i år, som medier er i besiddelse af.

Polsk retsinstans har mandag eftermiddag udtalt at der intet er i vejen for at mor og barn forlader sygehuset i Polen, derfor skulle der angiveligt ikke være nogle bekymringer fra polske socialrådgivere eller myndigheder.

 

 

Anbefalet til dig