Sidste år modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i alt 2.509 henvendelser om småfugleunger. De bekymrede borgere som henvender sig mener, at fugleungerne er i nød, når de opholder sig på jorden, men det er langt fra altid tilfældet.
”Jorden er selvfølgelig et farligt sted for fugleunger at opholde sig, men i langt de fleste tilfælde kan ungerne sagtens klare sig alligevel. Fugleforældrene kan sagtens passe deres unger, når de er på jorden,” forklarer Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
Det sker ofte, at henvendelserne drejer sig om fugleunger, der slet ikke er i nød. Af de 2.509 henvendelser om fugleunger, var ca. 70 procent formentlig ikke i nød. Disse henvendelser handlede nemlig blot om fugleunger der var på jorden eller opholdt sig et i finders øjne usædvanligt sted.
Nøgne fugleunger er i nød
Fugleunger, der endnu ikke har fjerdragt, burde dog aldrig opholde sig udenfor reden.
Fugleunger, som endnu ikke er dækket med fjer, har meget dårlige overlevelseschancer, hvis ikke de kan hjælpes tilbage i deres egen rede. Derfor kan man, hvis man er helt sikker på hvilken rede fugleungen kommer fra, hjælpe den tilbage.
”De fugleunger, der godt kan opholde sig på jorden, har ofte en kort eller næsten usynlig hale og en fjerdragt, der ser meget pjuskede ud. Men hvis de har fjer, selv pjuskede fjer, og opholder sig på jorden, er de formentlig ikke i nød,” forklare Michael Carlsen.
Hvis fugleungen har skader eller er tydeligt svækket, kan man ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 og få rådgivning til, hvordan situationen skal håndteres.
Ring 1812 hvis fugleungen:
- Har synlige skader (uden at håndtere den)
- Ligger på siden/ryggen
- Ligger med hovedet forover ned mod jorden