Nye regler indført: Alt peger på, at der fremover vil være pant på disse

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Inden længe kan det være en realitet.

Lige nu læser andre også

De tyske grænsehandelsbutikker har igennem mere end 20 år solgt pantfrie øl og sodavand i dåser til danskerne. Dåserne ender ofte i den danske natur i stedet for i et pantsystem, hvor de kan blive til nye dåser.

Danmark har længe kæmpet for, at der skal pant på alle drikkevarer i Tyskland. Og det ser ud til at lykkes med den nye EU-emballageforordning, som miljøminister Magnus Heunicke i dag har stemt for.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

”Vi har haft et stærkt ønske om at få løst problemet med de pantfri dåser fra de tyske grænsehandelsbutikker, der ender i vores natur. For vi bruger i forvejen for mange af klodens ressourcer, og vi skaber for meget affald. Det slider på vores jordklode, og det skader vores miljø. Derfor skal vi have de tyske dåser ind i et pantsystem, så de kan blive til nye dåser frem for at ende i vores natur. Det er godt, at vi nu ser ud til at få klarere regler for, at der altid skal opkræves tysk pant i Tyskland uanset, hvor dåserne sælges og hvem de sælges til,” siger miljøminister Magnus Heunicke og tilføjer, at de nye regler desuden sikrer bedre konkurrencevilkår for de danske butikker, særligt i Syddanmark.

I Rådets forslag, som i dag er blevet vedtaget, er reglerne blevet tydeliggjort, så der er juridisk klarhed om, at der ikke kan være nationale særregler i grænseregioner og dermed også, at der skal være tysk pant på, når en drikkevare sælges i Tyskland.

Nye krav ændrer ikke på det danske pant- og retursystem

De nye regler indeholder også nye krav til EU-landenes pant- og retursystemer. Regeringen har lagt stor vægt på, at kravene udformes, så der ikke skal ændres ved det danske pant- og retursystem, som er meget velfungerende.

Samlet set er kravene endt med at ligne de krav, vi har i Danmark, og vi kan fastholde vores pant- og retursystem herhjemme med mindre justeringer.

”Danskerne er verdensmestre i pant. Faktisk afleverer vi 9 ud af 10 flasker og dåser til pantsystemet, så materialerne kan blive genanvendt. Vores pant- og retursystem fungerer godt, så det har været vigtigt for regeringen at fastholde det,” siger miljøministeren.

EU’s ministerråd skal nu forhandle med Europa-Parlamentet om en endelig aftale.

Anbefalet til dig