1. juli markerer - udover sommerferie for de fleste børnefamilier - også den tid på året, hvor danskerne oplever flest indbrud. Det viser tal fra Codan Forsikring fortæller forsikringsselskabet i en pressemeddelelse. Faktisk er der i juli måned en stigning i indbrud på 20 procent i forhold til resten af året.
"Det er klart, at det hænger sammen med, at juli er en måned, hvor flere ikke er hjemme på grund af sommerferie. Men det er så også der, man skal være ekstra påpasselig med, hvordan man efterlader sin bolig. Det er ikke særlig sjovt at komme solbrændt og afslappet hjem fra ferie og så blive mødt af et hjem, der er blevet gennemrodet og ødelagt af udefrakommende" siger Henrik Bundgaard, der er Skadedirektør i Codan Forsikring.
Et indbrud handler ikke kun om, at man får stjålet eller ødelagt sine ting. De fleste genstande kan erstattes, hvis man har en forsikring, der dækker. Men følelsen af at nogen har gået rundt i ens hjem og har rodet alt igennem, kan nærmest være et overgreb oveni, lyder det fra Skadedirektøren.
"Når vi taler med vores kunder, siger de, at det næsten er det værste. At nogen har gået rundt og kigget i ens allermest private ting. Især fordi man ikke kan lade være med at tænke på, om tyvene kunne finde på at vende tilbage, eller om de måske har haft overvåget huset i en periode. Der er mange tanker, der melder sig efterfølgende, og det er meget utrygt" lyder det fra Henrik Bundgaard.
Tyvene har haft det svært
Da Corona-epidemien har holdt mange folk hjemme i det seneste år, så indstiller Henrik Bundgaard til, at man tænker sig ekstra godt om, inden man tager på ferie. Denne sommer kan nemlig godt ende med at slå rekorder i indbrud i de danske hjem.
"Indbrudstyvene har længe haft svære arbejdsbetingelser, og de står på spring for at slå til mod ubeskyttede huse. Derudover har mange danskere været vant til at holde døre og vinduer åbne, fordi der har været nogen hjemme hele tiden. Så man skal altså lige tænke sig ekstra om, inden man pakker kufferten og forlader hjemmet i en længere periode, lyder det.
Codans kunder i Region Hovedstaden oplever i gennemsnit 40% flere indbrud sammenlignet med resten af landet. Sammenlignet med Region Nordjylland, som er den region, der har færrest indbrud pr. kunde, er der dobbelt så mange indbrud i Region Hovedstaden.
Codan deler desuden en række gode råd til at forebygge indbrud i hjemmet hen over sommerferien:
- Tilslut et tænd-og sluk ur (gerne vilkårligt), så det ser ud som om, der er nogen hjemme om aftenen.
- Man efterlader typisk et rent og pænt hjem, når man tager på ferie. Men faktisk er det en dårlig ide. For jo mere et hjem ser beboeligt ud, jo større er chancen for at tyven tror, at husets beboere kan være lige om hjørnet. Så lad endelig også haveredskaber og legetøj ligge i haven.
- Lås alle døre og tjek at alle hasper er sat på vinduerne.
- Indbrudstyve lurer ofte ind ad vinduerne for at se, om der står åbenlyse ting fremme, som er værd at stjæle. De går bl.a. efter designmøbler, designlamper, elektronik, smykker og kunst.
- Allier dig med naboerne. Aftal at I holder øje med hinandens hjem, tømmer postkasser for hinanden og for husejere, fylder hinandens skraldespande op. Alt der ser beboeligt ud, virker afskrækkende for en indbrudstyv.
- Få en alarm. Så har du meget færre bekymringer, når du ligger i strandkanten og bygger sandslotte med dine børn.
- Undlad at fremhæve på sociale medier, at du opholder dig på din rejsedestination. Det er fristende at gøre vennerne lidt misundelige, men tyvene kan følge med, hvis din profil er åben.
Skulle uheldet alligevel være ude:
- Sørg for at have dokumentation for dine ting. Tag gerne fotografier af møbler og værdigenstande og husk at gemme kvitteringer for større indkøb.
- Udform en inventarliste over værdifulde ting med beskrivelser, serienumre, priser mv. Husk at gemme kopi af din dokumentation hos familie eller venner