Møns Klint, Danmarks naturskønne kridtklint og populære turistdestination, står i centrum for opmærksomhed.
Det sker efter et nyt jordskred natten til tirsdag, det seneste i en række af skred, der har præget området.
Det skriver B.T.
Dette følger efter januars massive skred, det største i 17 år, som formede en ny tange ud i havet, strækkende sig 200 meter. Naturstyrelsen, med Helge Raakjær Frost, forstfuldmægtig og skovfoged ved Møns Klint, i spidsen, har udsendt en skarp advarsel mod at færdes på stranden under klinten. "Vi fraråder helt klart stadig al færdsel på stranden, idet der er risiko for flere skred," understreger Frost, hvilket afspejler den øgede risiko, som de seneste vejrforhold har bidraget til.
Møns Klint, kendt for sin storslåede natur og geologiske betydning, er blevet et studie i dynamikken mellem naturkræfterne. De seneste hændelser har ikke påvirket sikkerheden på stierne, der løber langs med klinten, men Naturstyrelsen opfordrer stadig til forsigtighed.
De særligt våde vejrforhold kombineret med eftervirkningerne af en storm i oktober, som især ramte den sydøstlige del af Danmark hårdt, har skabt ideelle forhold for skred. "Så længe det regner så meget, som det har gjort på det seneste, er der risiko for flere skred på grund af det øgede vandtryk fra oven," siger Frost, der også bemærker, hvordan havet 'åd' af klinten under stormen, hvilket yderligere bidrager til ustabiliteten.
Dette fænomen er ikke nyt for Møns Klint. Tilbage i 2007 oplevede klinten et lignende stort skred, hvor omkring 460.000 tons materiale skabte en ny halvø. Det er denne historik af dramatiske naturændringer, der nu får eksperter til at træde varsomt med prognoser for områdets fremtidige stabilitet.
Helge Raakjær Frost kan ikke med sikkerhed sige, hvornår det igen vil være sikkert at færdes på stranden ved Møns Klint, hvilket efterlader en følelse af usikkerhed for både lokalbefolkningen og de mange besøgende, som hvert år drages til denne unikke del af den danske naturarv.