Reglerne strammes: Gør dette ellers risikerer du at miste din kat

19/05/2020

Christian Granhøj Skouboe

Alt for mange katte ender på internat. Foto: Shutterstock
Fremover skal katteejere have registreret deres kat for at få den tilbage, hvis den eksempelvis er løbet væk og er blevet afleveret på et dyreinternat. Det skal få flere katteejere til frivilligt at registrere deres katte.

Mest læste i dag

Over de seneste år er der kommet mange flere Simba’er, Luna’er og Bella’er på landets dyreinternater, men en ny frivillig registreringsordning skal vende udviklingen og sikre, at kattene hurtigere kan blive forenet med deres ejer eller få en ny.

Fødevareminister Mogens Jensen vil ændre reglerne, så en katteejer fremover skal have mærket og registreret sin kat for at kunne blive genforenet med den, hvis den er havnet på et internat. 

"Med ændringen giver vi katteejere en rigtig god grund til at få deres kat mærket og registreret. På den måde sikrer vi, at kattene kommer hurtigt hjem til deres familie, eller hurtigt kan få en ny familie, hvis der er brug for det," siger Mogens Jensen.

Som det er i dag, skal internatet efterlyse en umærket kats ejer i 72 timer i håbet om, at ejeren vil melde sig, og internatet må først forsøge at finde en ny ejer til en uregistreret kat efter de tre døgn er gået. 

Vil gøre arbejdet nemmere

Regelændringen vil gøre internaternes arbejde nemmere, fordi de hurtigt kan finde frem til en bortløbet kats ejer, så katten kan komme hjem igen, og en uregistreret kat må fremover sælges videre med det samme og ikke først efter tre døgn.

En undersøgelse fra Københavns Universitet har for nylig konstateret, at optaget af katte på danske internater er steget med over 250 procent siden 2004. Ifølge undersøgelsen kom der i 2017 10.000 katte ind på internaterne. Det øgede pres fører ifølge en af forskerne bag undersøgelsen blandt andet til, at flere katte bliver aflivet eller dør af sygdomme, fordi internaterne ikke kan finde et hjem til dem.

Mogens Jensen understreger, at en af styrkerne ved ændringen er, at registreringen er frivillig og ikke et krav. Et krav vil være meget dyrt for myndighederne at administrere og meget svært at håndhæve. Et lovkrav vil gøre det til en opgave for politiet, når der bliver fundet en herreløs kat, og det ønsker fødevareministeren ikke.

"Landets katteejere får med den bløde pote og ikke de skarpe klør. Deres lyst til at beholde deres kat skal være drivkraften, der sikrer, at flere katte fremover bliver registreret," siger Mogens Jensen.

I modsætning til katte er det et lovkrav, at hunde er registreret, så myndighederne kan se, hvem der ejer dem. Det skyldes, at hunde kan gøre skade, hvor deres ejer bærer ansvaret. Det gør sig ikke på samme måde gældende for katte.

 

Anbefalet til dig