De fleste af os kan nok blive enige om, at årene i folkeskolen er utrolig vigtige. Dette skyldes ikke kun, at de danner det fundamentale grundlag, som senere bygges videre på gennem ungdomsuddannelser og videregående uddannelser, men også på grund af den personlige udvikling, børn og unge gennemgår.
Folkeskoleminder er noget, de fleste husker, enten på grund af en vellykket lejrskole, en måske "særligt god" lærer, eller måske for den første gang man svarede rigtigt på hele diktaten. Men desværre er det også noget, man altid husker, og det kan ofte være en tung byrde senere i livet, hvis man har haft dårlige oplevelser i folkeskolen.
Nye tal fra fagbladet Folkeskolen, i samarbejde med Gravercentret, Danmarks Center for Undersøgende Journalistik, afslører en bekymrende udvikling.
Undersøgelsen viser nemlig, at både lærere og elever på mange danske skoler oplever en hverdag præget af vold, trusler eller andre traumatiserende hændelser.
Arbejdstilsynet har konkret udstedt i alt 55 påbud, hvoraf 41 omhandler psykisk vold, til 46 folkeskoler samt 3 friskoler, der har oplevet det, de beskriver som 'vold og traumatiske hændelser' i årene 2021-2023.
Fagbladet Folkeskolen belyser desuden, at flere af skolerne har modtaget strakspåbud i de sager om fysisk eller psykisk vold.
Ifølge tilsynschefen for Arbejdstilsynet, Michael Dam, er der generelt et godt arbejdsmiljø på mange danske skoler, hvor håndteringen af eventuelle problemstillinger er god. Dog oplever de også en svag stigning i vold mod ansatte, især blandt almene grundskoler.
Han udtaler: "Vi ser dog nogle gange, at der på nogle skoler kan gå for lang tid, før der bliver grebet tilstrækkeligt ind over for udadreagerende elever," og det er et stort problem.
Det kan nemlig være meget forskelligt, hvad der eventuelt udløser alvorlige traumer og tilstande som PTSD. Men et af de fællestræk, mange oplever, at de traumatiske hændelser gentager sig.
"Det at blive udsat for noget ubehageligt gentagne gange kombineret med en følelse af magtesløshed er en giftig blanding," siger Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Psykiatrifonden.
Den manglende hurtige reaktion og handling i tilfælde af usundt arbejdsmiljø og de gentagende dårlige oplevelser kan derfor få store konsekvenser for ansatte og elever på skolen.
Hvornår bliver der udstedt påbud?
Når Arbejdstilsynet udsteder påbud, er det ifølge fagbladet Folkeskolen en måde at forebygge sikkerheds- og sundhedsmæssige risici og forhindre udviklingen af angst og depression, og i nogle tilfælde endda PTSD (posttraumatisk stresssyndrom).
Selvom de nævnte problemstillinger kan føre til alvorlige diagnoser, er det kun få skoler, der oplever alvorlige problemer.
Dette blev afsløret i en rundspørge, som fagbladet og Gravercentret udsendte. Her svarede 3 ud af 21 skoler, at de oplever større udfordringer med vold end andre. Yderligere svarede 10 arbejdsmiljørepræsentanter, at de ikke oplever større problemstillinger end andre, mens de resterende 8 angav, at de ikke vidste det.
En af de skoler, som blandt andet taler åbent om det tidligere dårlige arbejdsmiljø men også deres udvikling er Grønnevang Skolen:
Grønnevang Skolen i Hillerød er en af de skoler, der har haft besøg af Arbejdstilsynet. Her konkluderede de (Arbejdstilsynet red.), at risikoen for vold ikke var forebygget i tilstrækkelig grad, og der blev derfor udstedt et påbud.
De ansatte rapporterede, at de oplevede både fysisk og psykisk vold så ofte, at det påvirkede deres grænser og opfattelse af normalitet. Det var blevet hverdag for lærerne at blive slået eller sparket i arbejdstiden. Indsatsen blev intensiveret i samarbejde med Arbejdstilsynet med fokus på at klæde lærerne ordentligt på til at sætte grænser for, hvad der er acceptabelt, og hvordan man skal håndtere situationer med vold.
Grønnevang Skolens arbejdsmiljørepræsentant, Bilal Osman, fortæller efterfølgende til fagbladet, at åbne samtaler i teams har haft en stor og positiv effekt, da medarbejderne så føler, at nogen har deres ryg og støtter op om det, de gør. Han tilføjer, at det har været en god oplevelse at få hjælp fra Arbejdstilsynet, så problemet blev taget seriøst og kunne forebygges.