Stor ændring i køledisken: Mælkekartoner laves om

Nyheder
Foto: Arla
Mejerigiganten er nu klar med stor ændring.

Lige nu læser andre også

Nu ændrer udseendet sig på de 74 millioner Arla ØKO 1 liter frisk mælk, der årligt sælges til mælkeglade danskere. Arla dropper nemlig plastikskruelåget og vinker samtidig farvel til 30 procent af emballagens CO2-aftryk. Emballageændringen sikrer en samlet CO2-reduktion på 740 tons om året baseret på udledningen det seneste år.

Næste gang du tager en Arla ØKO 1 liter frisk mælk ned fra hylden i supermarkedet, vil skruelåget ikke længere være at finde på kartonens top. Arla fjerner nemlig plastikskruelåget for at reducere emballagens CO2 udledning yderligere. Et farvel til låget reducerer kartonens CO2 aftryk med 30 procent. Initiativet sker som en del af Arlas ambition om at blive helt CO2-neutral i 2050.

”Vi og vores landmænd har en ambitiøs målsætning om at blive CO2-neutrale, og vi reducerer løbende vores udledning i alle led. En del af det arbejde er at reducere vores emballages CO2-udledning ved fx at mindske brugen af plastik. Det er derfor et aktivt valg, at vi nu fjerner skruelåget på økomælken,” siger Helle Müller Petersen, landedirektør i Arla Danmark.

Hvert år køber danskerne 74 millioner liter ØKO frisk mælk, og hver enkelt af kartonernes skruelåg udleder 10 gram CO2. Ved at fjerne det lille låg sparer andelsmejeriet dermed 740 tons CO2 fra plastik baseret på udledningen i perioden oktober 2019 til september 2020.

Kan vi lære at leve uden låget?

Når Arla fjerner skruelåget på den økologiske mælk, vender kartonens emballage tilbage til den tidligere foldelukning. Det er en beslutning Arla ved, vil dele vandene hos danskerne. For mens mange danskere går op i klimavenlig emballage, bidrager skruelåget til hverdagens praktik. Alligevel er andelsmejeriet ikke i tvivl om, at det er den rigtige vej at gå.

”Vi ved, at danskerne har en forkærlighed for skruelåget, men som Danmarks største fødevareproducent er det vores ansvar løbende at optimere vores produkter, så de går i spænd med både hverdagspraktik og den grønne dagsorden. Derfor fjerner vi nu skruelåget til fordel for en CO2-reduktion. Det valg håber vi, at danskerne vil bakke op om, mens vi sideløbende overvejer muligheden for at fjerne låget på flere af vores
kartoner,” siger Helle Müller Petersen.

I første omgang er det kun Arla ØKO, der vender tilbage til den gamle lukning, mens Arla24-mælken indtil videre beholder sit skruelåg.

 

Anbefalet til dig