Tandlæger advarer: Kan give skader i mundhulen

Nyheder
Foto: Foto: Melissa Kühn Hjerrild/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Foto: Melissa Kühn Hjerrild/Politiken/Ritzau Scanpix
Landets tandlæger får flere og flere patienter ind med skader i mundhulen på grund af snus. Og skaderne skal tages meget alvorligt, advarer Tandlægeforeningen.

Lige nu læser andre også

Snus er i hastig fremvækst blandt unge danskere, og det mærker landets tandlæger.

Lidt over halvdelen har i løbet af de seneste år fået flere patienter med skader i mundhulen på grund af snus eller røgfri nikotin. Det viser en ny undersøgelse, som over 900 tandlæger har deltaget i.

Det skriver Tandlægeforeningen i en pressemeddelelse.

Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist ser med stor alvor på udviklingen. Hun ser nemlig selv flere med skader i mundhulen:

"Det er en meget bekymrende udvikling, som jeg genkender fra min egen klinik. Flere og flere unge kommer ind med skader i tænder og mund, fordi de jævnligt bruger snuslignende produkter. De risikerer desværre at få alvorlige skader, der kan være uoprettelige," advarer formanden.

Tidligere har regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) også meldt ud, at det er bekymrende, at så mange unge [...] bruger snus.

Typiske skader

De patienter, der kommer ind med skader i mundhulen, er oftest mellem 19 og 29 år. Dog begynder mange at bruge snus, inden de fylder 18 år, men de alvorlige skader viser sig typisk senere, fortæller Susanne Kleist.

De typiske skader ved brug af snus og røgfri nikotin er: slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage. Desuden oplever de patienter med misfarvninger på tænderne, oplyser Tandlægeforeningen.

"Snus irriterer mundslimhinden og kan også få tandkødet til at trække sig tilbage, hvis man bruger det længe nok. Og tandkød, der først har trukket sig tilbage, så tænderne er blevet længere, kommer ikke tilbage, selvom man stopper. Nikotinen i poserne er desuden stærkt afhængighedsskabende, og det kommer måske bag på nogle unge," fortæller Susanne Kleist.

Opfordring til forældre

Tandlægeforeningens formand anbefaler, at man helt stopper eller minimerer forbruget og placerer snusposen forskellige steder i munden.

Derudover kommer hun med en opfordring til alle forældre:

"Det er vigtigt, at forældre tager en snak med deres børn om, hvad snus kan gøre ved dem," fortæller Susanne Kleist.

Anbefalet til dig