Den eskalerende konflikt i Mellemøsten, som blev understreget af tirsdagens tragiske eksplosion på et hospital i Gaza, har kastet en skygge over regionen og fået oliemarkederne til at reagere.
Olieprisen er steget voldsomt onsdag, og det indikerer, at frygten for en spredning af konflikten i området er reel og potentielt katastrofal.
Det skriver Ekstra Bladet.
Den palæstinensiske selvstyreleder, Mahmoud Abbas, har aflyst sit planlagte møde med USA's præsident Joe Biden, hvilket også giver et praj om, hvor anspændt situationen er.
Derudover er et topmøde mellem præsident Biden og arabiske ledere i Amman, Jordan, blevet aflyst.
Situationen er alarmerende, og truslen om yderligere spredning af konflikten er en reel bekymring.
Uroen og usikkerheden i Mellemøsten har som sædvanlig påvirket oliepriserne.
Prisen på en tønde europæisk referenceolie, Brent, er steget til 91,58 dollars (645 kroner, red.), mens den amerikanske WTI-olie handles til 88,52 dollars (623,5 kroner, red.).
Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, udtaler:
“Olieprisstigninger er den naturlige konsekvens af geopolitisk uro i Mellemøsten, og risikoen for en optrapning er desværre både til stede og reel. Derfor reagerer oliepriserne, som de gør - og som de plejer i sådanne situationer.”
Det har ført til diskussioner om en mulig stigning i oliepriserne op til 150 dollars (1057 kroner, red.) per tønde, som ifølge det britiske medie Reuters ikke er urealistisk.
De stigende priser på olie kan for danskerne betyde højere priser på brændstof til bilen, hvorfor nyhederne om de potentielt skyhøje oliepriser er trist nyt for mange borgere.
Ydermere er olieprisen en vigtig indikator for, hvordan verdensøkonomien klarer sig.
En stigende oliepris indikerer økonomisk vækst, mens et fald kan være tegn på det modsatte. Hvis prisen på det stiger, kan det føre til højere forbrugerpriser og inflation.