Det er svært at forestille sig et liv uden sukker. Men hvor meget sukker er for meget? American Heart Association anbefaler, at kvinder ikke spiser mere end seks teskefulde sukker om dagen, og for mænd bør det ikke være mere end ni.
Det svarer til 25-36 gram sukker eller omkring 100-150 kalorier om dagen. WHO anbefaler et maksimalt dagligt indtag på 50 gram, men helst ikke mere end 25 gram sukker.
Synes du, det lyder som meget eller lidt? Hvis man overvejer, at en dåse almindelig cola indeholder 39 gram sukker, og selv 'sunde' fødevarer som en granolabar (8 gram sukker) eller en beholder blåbærgræsk yoghurt (14 gram sukker) også er fulde af skjult sukker, sætter det tingene i perspektiv.
De fleste indtager mindst dobbelt så meget sukker, som anbefalingerne tillader. Størstedelen af det sukker, vi indtager, er ikke engang bevidst. Det er skjult i slik, kager, juice og mange forarbejdede fødevarer. Sukker er heller ikke altid let genkendeligt i ingredienslister.
Tegn på at du spiser for meget sukker
Med al den skjulte sukker kan det være svært at opdage, at dit sukkerforbrug er ved at løbe løbsk. Vogue har derfor spurgt Dr. Lela Ahlemann, specialist i dermatologi og ernæringsmedicin, om de advarselstegn, der kan indikere et overdrevent sukkerindtag. Her er fem tegn:
1. Vægtøgning og konstant sult
Det er ingen hemmelighed, at sukker har mange kalorier. Men en anden grund til, at sukker får os til at tage hurtigt på, er, at det ikke mætter.
"Hvis du spiser for meget sukker, er du konstant sulten. Sukker får blodsukkeret til at stige hurtigt, men uden fibre giver det ikke en langvarig mæthedsfornemmelse, hvilket fører til vægtøgning," siger Ahlemann.
2. Acne
"Når vi spiser sukker, stiger ikke kun insulinniveauet, men også hormonet insulin-lignende vækstfaktor 1 (IGF-1). IGF-1 stimulerer talgkirtlerne og kan føre til tilstoppede porer og acne," forklarer Ahlemann.
3. Trang til sødt og humørsvingninger
"Når blodsukkeret stiger hurtigt, udløses insulin, som nogle gange sænker blodsukkeret så meget, at man oplever hypoglykæmi, hvilket fører til trang til sødt og humørsvingninger," siger Ahlemann.
4. Inflammation og svækket immunforsvar
"Hvis vi indtager mere sukker, end vores tyndtarm kan absorbere, ender det i tyktarmen, hvor det fodrer bakterier, der kan frigive endotoksiner, hvilket fører til inflammation og svækkelse af immunforsvaret," lyder det også fra eksperten.
5. Fremskyndet aldring
"Et højt indtag af sukker fører til dannelsen af AGE's (Advanced Glycation End Products), som gør kollagen i vores hud stift og skrøbeligt. Dette accelererer aldringsprocessen og gør det sværere for kroppen at reparere sig selv," advarer Ahlemann.