Du er, hvad du spiser. Det har vi alle hørt gennem hele livet. Og i dag er det mere relevant end nogensinde. Kosten spiller en afgørende rolle for dit helbred, og en usund kost kan endda øge risikoen for visse typer kræft.
Et nyt opsigtsvækkende studie har vist, at kilden til kostens fedt - og ikke selve fedtmassen - spiller en betydelig rolle i kræftudvikling hos overvægtige personer.
Et årti langt studie ledet af Ludwig Princetons Lydia Lynch har påvist, hvordan en bestemt type fedt aktivt kan undertrykke immunsystemet og fremskynde tumorvækst. Resultaterne er offentliggjort i Nature Metabolism.
Overvægt og kostfedt
Overvægt er forbundet med en øget risiko for mindst 13 alvorlige kræftformer, herunder bryst-, tarm- og leverkræft. For meget kropsfedt er også forbundet med en nedsat immunrespons mod tumorer og en svækket effekt af immunterapi.
I årevis har forskere undret sig over, om disse effekter skyldes selve mængden af fedt hos overvægtige eller de specifikke typer fedt, de indtager. Det nye studie giver et dybere indblik i dette.
"Vores undersøgelse viser, at kilden til kostfedt - ikke selve fedtmængden - er den primære faktor, der påvirker tumorvækst hos overvægtige mus," siger Lynch ifølge Times of India.
"Vi fandt, at fedtrige diæter baseret på svinefedt, oksetalg eller smør svækker immunforsvaret mod tumorer og øger tumorvækst i flere kræftmodeller hos overvægtige mus."
"Diæter med kokosolie, palmeolie eller olivenolie havde derimod ikke denne effekt hos lige så overvægtige mus. Vores resultater har betydning for kræftforebyggelse og behandling hos personer med overvægt."
Forskerne tilføjer, at plantefedt i stedet for animalsk fedt kan være gavnligt for overvægtige kræftpatienter. Disse kostændringer kan også potentielt sænke kræftrisikoen for personer med overvægt.
Studiet
Lynch og hendes kollegers tidligere forskning har vist, at overvægt svækker immunsystemet og bidrager til tumorudvikling, fremgår det af deres rapport.
Det sker ved at forringe kroppens evne til at opdage kræftceller og hæmme immunceller som cytotoksiske T-celler (CTL'er) og naturlige dræberceller (NK-celler) i at trænge ind i tumorer og dræbe kræftcellerne.
I den nye undersøgelse fandt holdet af forskere, at visse biprodukter fra animalsk fedt beskadiger NK-celler og CTL-funktion, hvilket fremskynder kræftvækst hos overvægtige mus.
Interessant nok sås denne effekt ikke hos overvægtige mus, der spiste plantefedt. En kost rig på palmeolie styrkede derimod immunforsvaret mod kræft og bremsede tumorvæksten.
"Disse resultater understreger, hvor vigtig kosten er for at bevare et sundt immunsystem. Endnu vigtigere peger de på, at ændringer i kostens fedtindhold kan forbedre behandlingen hos overvægtige kræftpatienter. Sådanne tiltag bør overvejes som mulige kostinterventioner og undersøges klinisk," siger Lynch.