Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du kan føle dig stopmæt – og alligevel finde plads til en dessert? Ny forskning fra Max Planck Instituttet for Metabolismeforskning i Tyskland viser, at svaret ligger i hjernen. Det skriver Fox News.
Hjernen skaber sukkertrang
Forskere har undersøgt, hvorfor mange mennesker har en vedvarende appetit på søde sager, selv efter de har spist et stort måltid.
"Vi ønskede at forstå, hvorfor vi stadig har lyst til sukkerholdige fødevarer, selv når vi føler os mætte," forklarer forskningsleder Henning Fenselau.
Forskerne fandt, at de samme nerveceller, der signalerer mæthed, også aktiverer trangen til sukker.
"Det var en meget overraskende opdagelse," siger Fenselau.
Selv mætte mus vælger dessert
I forsøg med mus opdagede forskerne, at de stadig spiste sukkerholdige fødevarer, selv når de egentlig var mætte. Hjernescaninger afslørede, at en bestemt gruppe nerveceller, POMC-neuronerne, var ansvarlige for dette fænomen.
Når musene fik adgang til sukker, blev disse neuroner aktive og stimulerede deres appetit på søde sager.
Forsøg med mennesker viste et lignende resultat. Hjernescanninger afslørede, at den samme region i hjernen reagerede på sukkerindtag, og at denne del af hjernen indeholder mange opioid-receptorer tæt på mæthedsneuronerne.
Konsekvenser for fedmeforskning
Forskerne mener, at denne opdagelse kan få betydning for behandling af fedme og sukkerafhængighed.
"Da sukker findes overalt, kan denne mekanisme være aktiveret hele tiden," forklarer Fenselau.
Han nævner også, at moderne slankemidler som GLP-1-medicin påvirker det samme hjerneområde, men det er endnu uklart, om de også dæmper sukkertrangen.
Fremtidig forskning vil nu undersøge, om nye lægemidler kan målrettes specifikt mod dette område i hjernen for at reducere sukkertrang og fremme sundere spisevaner.