Patienter, der lider af en sjælden og ofte dødelig hudsygdom, har for første gang oplevet en komplet helbredelse takket være en ny banebrydende teknologi.
Forskere fra Københavns Universitet har med metoden deep visual proteomics (DVP) identificeret den præcise årsag til sygdommen toksisk epidermal nekrolyse (TEN) – en tilstand, der får huden til at skalle af og har en dødelighed på 30 %.
Dette fremgår i en pressemeddelelse.
Resultaterne baner vejen for nye behandlinger, ikke bare af TEN, men også af en række andre alvorlige sygdomme.
Med den avancerede analysemetode har forskerne kunnet zoome ind på de molekylære processer bag sygdommen.
”Det er, så vidt vi ved, første gang spatial omics har været anvendt til at kurere patienter, hvilket jo er helt fantastisk. Det understreger virkelig potentialet ved den nye teknologi,” siger lektor Andreas Mund fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.
En hidtil uopklaret sygdom
TEN er en sjælden autoimmun reaktion, der kan udløses af almindelige lægemidler, infektioner eller antibiotika.
Ved at analysere vævsprøver fra syge patienter opdagede forskerne, at en overaktiv signalvej, kendt som JAK-STAT, var den skyldige.
I stedet for at udvikle et nyt lægemiddel – en proces, der kan tage år – anvendte forskerne eksisterende medicin baseret på JAK-hæmmere, oprindeligt udviklet til behandling af leddegigt.
Resultatet var overvældende: Syv patienter blev fuldstændigt kureret inden for en måned.
Fremtiden for præcisionsmedicin
DVP er mere end blot et gennembrud for behandling af TEN.
Teknologien har potentiale til at revolutionere behandlingen af sygdomme, hvor årsagen er ukendt, forklarer Matthias Mann, en af forskerne bag studiet:
”Proteiner er uhyre interessante. De udgør kroppens byggesten, og hvis man vil forstå, hvordan en given sygdom opstår og udvikler sig, og finde en kur mod den, bør man først og fremmest fokusere på proteinerne.”
Forskerne ser nu frem til at teste metoden yderligere og undersøge dens anvendelse på andre alvorlige lidelser som åreforkalkning, leversygdomme og hudkræft.