Hvad sker der, hvis du spiser honning dagligt? Sådan påvirker det dine organer

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Honning findes i næsten alle hjem. Foruden sin dejlige, søde smag har det også dokumenterede sundhedsmæssige fordele.

Lige nu læser andre også

Har du nogensinde overvejet, hvad der ville ske, hvis du spiste honning hver dag? Det kan faktisk vise sig at være en god idé at gøre, skriver mediet EviaTop

Ifølge det Spanske Hjerteforbund 'afhænger honnings sammensætning af blomsterne og bistaden. Honning indeholder over tres forskellige stoffer, herunder sukkerarter, organiske syrer (citronsyre, mælkesyre, fosforsyre), vitaminer (C, B1, B2, B3, B5), folinsyre, mineraler (fosfor, calcium, magnesium, silicium, jern, mangan, jod, zink, guld og sølv), essentielle aminosyrer, steroler, fosfolipider, flavonoider, polyfenoler og enzymer'.

Selv om honning indeholder disse stoffer, er det fra en ernæringsmæssig synsvinkel hovedsageligt simpelt sukker (75-85%), der gør det til en kalorieholdig fødevare.

"Mængden af de andre næringsstoffer, som honning indeholder, er så lille, at det ikke retfærdiggør et stort indtag," lyder det fra ernæringseksperten Blanca García-Oreo.

Alligevel er det værd at vide, at honning har mange sundhedsmæssige fordele, hvilket bekræftes af en undersøgelse offentliggjort i 2023, som evaluerede honnings effekt på kardiometaboliske risikofaktorer.

Undersøgelsen konkluderede, at honning kan reducere fastende glukoseniveauer, sænke det samlede kolesterol og LDL-kolesterol, reducere triglycerider og leverenzymet alaninaminotransferase samt forbedre det HDL-kolesterol.

Desuden viste honning fra specifikke kilder som akacie og kløver bedre resultater, når det gjaldt regulering af glukoseniveauer og kolesterol.

Hvor meget honning kan du spise?

Konklusionen er, at især akaciehonning, kløverhonning og rå uforarbejdet honning kan være gavnligt for blodsukkerkontrol og lipidniveauer, når det indtages som en del af en sund kost.

García-Oreo anbefaler dog ikke mere end en teskefuld honning om dagen, og det bør undgås, hvis man har fruktoseintolerance.

"Vi siger ikke, at folk skal begynde at indtage honning - især ikke hvis de allerede undgår sukker, men hvis de bruger bordsukker, kan de overveje at skifte til honning, da dette kan reducere kardiometaboliske risici," lød det fra Tauseef Khan, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Effekt på leverkræftceller

En undersøgelse fra 2024 fra Complutense Universitetet i Madrid viste, at honning beriget med andre biprodukter som kongelig gelé og propolis har selektive kræftbekæmpende egenskaber ved at forårsage apoptose (programmeret celledød) i leverkræftceller uden at påvirke normale celler.

Selvom der er behov for flere undersøgelser, peger forskerne på, at beriget honning kan bruges som et kosttilskud til at supplere traditionelle kræftbehandlinger og reducere bivirkningerne ved kemoterapi.

Anbefalet til dig