Igen mange positive fra lyntest: Se hvor mange her

26/12/20 07:53

Per Broch

Foto: Shutterstock
De danske udbydere af lyntest har haft travlt i løbet af fredagen. I alt er der blevet taget 20.785 lyntests i løbet af første juledag.

De mange tests har også givet positive svar til mange danskere. I alt kunne 729 vende tilbage med et positivt svar på deres lyntest, hvilket svarer til en positivprocent på 3,51 procent.

Den releativt høje positivprocent skal ses i forhold til den positivprocent, som de normale tests i går opretholdt. Her var positivprocenten på 2,51.

Kan testen overhovedet bruges

Det er ikke mere end et par måneder siden, at et flertal af sundhedsfaglige personer anbefalede, at lyntest ikke skulle bruges i den danske teststrategi. Årsagen er, at lyntestenes følsomhed er for ringe. Det betyder, at der efter en test både er mange falsk positive og falsk negative tests.

Det har fået den danske teststrategi til at anbefale, at man går i isolation, hvis man testes positiv af en lyntest, selvom der reelt er en stor sandsynlighed for, at man har været udsat for en falsk positiv. Ligeledes kan man ikke bruge et negativ svar til ret meget, da mange, der reelt er syge, ikke ville blive sporet.

Derfor har det været diskuteret, om lyntestene gør mere skade en gavn, når følsomheden faktisk er nede omkring 60%.

Hvis alle følger retningslinjerne kan den bruges

Logikken er, at følger alle positive de retningslinjer, der er udstukket i forbindelse med en coronasmittet, ligesom alle de negative ikke opfatter sig som coronafri, så vil testene kunne hjælpe i håndteringen af teststrategien.

Der er dog kritiske stemmer i debatten, og spørgsmålet om det økonomisk og sundhedsmæssigt er en god beslutning at tilbyde adgang til lyntest er stadig til debat.