Ny forskning antyder, at veganere kan være mere tilbøjelige til at lide af ernæringsmæssige mangler end deres kødspisende modparter.
Endnu værre er det, at forskere har fundet ud af, at selv veganere, der opfylder deres daglige proteinbehov med plantebaserede kilder, ofte mangler to essentielle aminosyrer - hvilket kan bringe deres helbred i fare.
I USA anslås det, at mellem 1 og 5 procent af befolkningen følger en vegansk kost, som udelukker alle animalske produkter - herunder kød, mejeriprodukter og æg. I Danmark er omkring 3 procent af alle indbyggere vegetarer, men kun en del af dem lever vegansk
Gennem årene har forskere vist, at en plantebaseret kost kan mindske risikoen for hjertesygdomme, type 2-diabetes og visse kræftformer samt hjælpe med vægtkontrol. Faktisk har en undersøgelse vist, at en vegansk kost kan forbedre helbredet på bare fire uger.
Men kødspisere har længe hævdet, at animalske produkter giver essentielle næringsstoffer - især proteiner, vitaminer og mineraler - som er svære at få i tilstrækkelige mængder fra en plantebaseret kost.
Et studie fra Australien med en varighed på seks måneder ser nu ud til at bakke op om den påstand. Forskere fulgte kosten hos 240 voksne i alderen 30 til 75 år, hvilket omfattede alt fra rene veganere og mejerispisende vegetarer til traditionelle kødspisere.
Som forventet spiste den plantebaserede gruppe langt flere grøntsager, frugter, bælgfrugter og nødder sammenlignet med kødspiserne, og de var også mere tilbøjelige til at undgå sukkerholdige drikkevarer og junkfood.
Veganere og lakto-vegetarer havde desuden højere indtag af kostfibre, folat, magnesium, E-vitamin, jern og omega-6-fedtsyrer end kødspisere. Men de samme grupper manglede også flere essentielle næringsstoffer, fandt forskerne frem til.
Sammenlignet med kødspisere indtog veganere og lakto-vegetarer 'væsentligt færre' proteinrige fødevarer. De havde også lavere niveauer af B12-vitamin, jod, niacin, riboflavin og omega-3-fedtsyrer.
"Plantebaserede kosttyper, selvom de indeholder flere gavnlige næringsstoffer og fuldkornsprodukter end den gennemsnitlige kødspiser, kan føre til ernæringsmæssige mangler, hvis de ikke planlægges korrekt," konkluderede forfatterne til studiet.
Tror du, at du får nok protein på en plantebaseret kost? Så tøv en kende. Forskere i New Zealand analyserede kosten hos næsten 200 veganere med langvarig erfaring og fandt ud af, at omkring tre fjerdedele opfyldte det dagligt anbefalede proteinindtag via plantebaserede fødevarer som tofu, linser, bælgfrugter og kødsubstitutter.
Men her kommer overraskelsen: Når fordøjelsen blev taget i betragtning, fik kun omkring halvdelen af deltagerne nok af to essentielle aminosyrer - de byggesten, der udgør protein - kaldet lysin og leucin. Det skriver det amerikanske medie New York Post.
Leucin er vigtig for dannelsen af protein og væksthormoner og spiller en afgørende rolle i muskelvækst og reparation, sårheling og regulering af blodsukker. Lysin er derimod vigtig for hormonproduktion, energiniveau, calciumoptagelse og immunfunktion.
Problemet for veganere er ifølge forskerne, at kun en lille del af de i forvejen lave mængder af disse aminosyrer i plantefødevarer faktisk optages af kroppen, mens resten helt af sig selv bliver udskillet.
"At opnå høj proteinkvalitet på en vegansk kost kræver mere end bare at spise nok protein. Det afhænger også af den rette balance og variation af plantefødevarer for at levere alle aminosyrer i de mængder, kroppen har brug for," skrev forskerne.
Langvarige mangler på lysin og leucin kan forstyrre proteinbalancen, hæmme vedligeholdelsen af dine muskler og påvirke andre vigtige funktioner, advarede forskerne. Risikoen kan være endnu større for sårbare grupper som ældre veganere.
Forskerne opfordrer nu til yderligere undersøgelser af, hvordan veganere kan øge deres indtag af leucin og lysin på en ernæringsmæssigt balanceret måde. I studiet blev bælgfrugter og deres frø identificeret som de største bidragydere til både samlet protein- og lysinindtag.
Dog advarer nogle eksperter om, at resultaterne fra studiet i New Zealand skal tages med et gran salt. Professor Tom Sanders, der er ernæringsekspert ved King's College London, pegede blandt andet på nogle begrænsninger, såsom manglen på en omnivor kontrolgruppe.
Han påpegede også, at studiet ikke tog højde for tarmbakteriers rolle i lysinproduktion og byggede på selvrapporterede data, som kan være mindre pålidelige.