Det kan virke som en harmløs vane, men det har nu vist sig, at det faktisk kan føre til nyresygdom.
Lige nu læser andre
Personer, der altid tilsætter salt til deres mad, har en øget risiko for at udvikle kronisk nyresygdom, viser et britisk studie.
Undersøgelsen, som blev offentliggjort i tidsskriftet JAMA Network Open, bekræftede, at for meget saltindtag kan skade nyrerne.
I starten af undersøgelsen blev deltagerne bedt om at vurdere, hvor ofte de tilsatte salt til deres mad – uanset hvor salt maden var i forvejen.
Sammenlignet med dem, der sjældent eller aldrig tilsatte salt, havde dem, der altid gjorde det, 11 procent højere risiko for at udvikle nyresygdom. De, der generelt tilsatte salt, havde en 7 procent højere risiko.
Undersøgelsen omfattede data fra næsten 470.000 briter med en gennemsnitsalder på 56 år over en periode på 12 år. I løbet af opfølgningsperioden udviklede 22.000 deltagere kronisk nyresygdom.
Læs også
Mange får for meget salt
Anbefalingen lyder, at man bør holde saltindtaget under 5 gram om dagen, men for meget salt er stadig en af de store ernæringsmæssige udfordringer i mange lande.
Specialforsker Niina Kaartinen fra det finske Sundheds- og Velfærdsinstituttet har tidligere fortalt, at hele ni ud af ti voksne overskrider den anbefalede mængde salt.
“Mange får især salt fra kornprodukter, ost og kødprodukter – og generelt fra færdigretter,” forklarede Kaartinen ifølge IS.
Ved madlavning derhjemme kan det være svært at opdage, hvor meget salt man bruger – især hvis man anvender ingredienser, der allerede indeholder salt, såsom færdiglavede saucer og derudover tilsætter mere salt.
Læs også
For meget salt er skadeligt på flere måder
Det finske nyre- og leverforbund advarer om, at et højt saltindtag belaster nyrerne, hjertet og blodkarrene. For meget salt fører til væskeophobning i kroppen og forhøjet blodtryk – og forhøjet blodtryk skader nyrerne.
Selv en let forhøjet blodtrykstilstand kan fremskynde udviklingen af nyresygdom.
“Forhøjet blodtryk er nyrernes fjende nummer ét,” sagde overlæge Maarit Wuorela fra Nyrecenteret på universitetshospitalet i Turku.
Mange har nyresygdom uden at vide det
Læs også
Ved kronisk nyresygdom fungerer nyrerne ikke tilstrækkeligt, hvilket fører til ophobning af affaldsstoffer og væske i kroppen. Ifølge det finske nyre- og leverforbund er der mange, som har sygdommen uden at vide det, da der i begyndelsen som regel ikke er nogen symptomer.
Når sygdommen skrider frem, kan symptomerne være træthed og nedsat fysisk formåen. Muskelkramper, rastløse ben og hævelser er også almindelige.
Risikoen for nyresygdom er forhøjet blandt personer med diabetes, forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme. Også overvægt, arvelige nyresygdomme og tidligere akut nyreskade øger risikoen. Kronisk nyresygdom kan nemt diagnosticeres med blod- og urinprøver.
“Personer i risikogruppen bør kontakte deres læge eller sundhedscenter og bede om prøver, der måler nyrefunktionen,” udtaler nyrespecialist Maarit Heinimäki fra Nyre- og Leverforbundet i en pressemeddelelse.
Professor og speciallæge i nefrologi Patrik Finne har tidligere udtalt, at hvis nyreskader opdages i tide, er der gode muligheder for at bremse sygdommens udvikling.
Læs også
“Det er vigtigt at opdage nyresygdom tidligt, da prognosen kan forbedres betydeligt med livsstilsændringer og medicin,” sagde Finne.