Tyfus er måske sjælden i udviklede lande, men denne ældgamle trussel, som menes at have eksisteret i årtusinder, udgør stadig en reel fare i vores moderne verden.
Ifølge forskning offentliggjort i 2022 udvikler den bakterie, der forårsager tyfus, en omfattende antibiotikaresistens og er i hastig gang med at udkonkurrere ikke-resistente stammer.
I øjeblikket er antibiotika den eneste effektive behandling mod tyfus, der skyldes bakterien Salmonella enterica serovar Typhi (S. Typhi). Men i løbet af de sidste tre årtier er bakterien blevet mere og mere resistent over for orale antibiotika - og denne resistens spreder sig hurtigt.
I studiet sekventerede forskere genomerne af 3.489 S. Typhi-stammer indsamlet fra 2014 til 2019 i Nepal, Bangladesh, Pakistan og Indien. De fandt en stigning i forekomsten af stærkt lægemiddelresistent (XDR) Typhi.
XDR Typhi er ikke blot resistent over for almindelige antibiotika som ampicillin, chloramphenicol og trimethoprim/sulfamethoxazol, men udvikler også resistens over for nyere antibiotika som fluoroquinoloner og tredje generations cephalosporiner.
Endnu værre er det, at disse stammer spreder sig globalt i hastigt tempo.
Selvom de fleste XDR Typhi-tilfælde stammer fra Sydasien, har forskere identificeret næsten 200 tilfælde af international spredning siden 1990. De fleste er blevet eksporteret til Sydøstasien samt Øst- og Sydafrika, men tyfusbakterier med høj resistens er også blevet fundet i Storbritannien, USA og Canada.
"Hastigheden, hvormed stærkt resistente S. Typhi-stammer er opstået og spredt i de seneste år, er dybt bekymrende og understreger behovet for hurtigt at udvide forebyggelsesindsatsen - især i de mest udsatte lande," udtalte specialist Jason Andrews fra Stanford University ifølge ScienceAlert.
Forskere har i årevis advaret om antibiotikaresistent tyfus. I 2016 blev den første XDR-tyfus-stamme identificeret i Pakistan, og i 2019 var den blevet den dominerende genotype i landet.
Historisk set har de fleste XDR-tyfus-stammer været behandlet med antibiotika som quinoloner, cephalosporiner og makrolider. Men allerede i begyndelsen af 00'erne udgjorde mutationer, der gav resistens mod quinoloner, over 85 procent af tilfældene i lande som Bangladesh, Indien, Pakistan, Nepal og Singapore - samtidig med at resistens mod cephalosporiner også bredte sig.
I dag er der kun én oral antibiotika tilbage: makroliden azithromycin. Men også denne behandling er nu truet.
Studiet fra 2022 fandt mutationer, der giver resistens mod azithromycin, og disse spreder sig nu også - hvilket 'truer effektiviteten af al oral antibiotikabehandling mod tyfus'. Selvom disse mutationer endnu ikke er fundet i XDR S. Typhi, vil det være meget alvorligt, hvis det sker.
Uden behandling kan op til 20 procent af tyfustilfælde være dødelige, og i dag er der årligt omkring 11 millioner tilfælde globalt. Fremtidige udbrud kan til en vis grad forhindres med konjugerede tyfusvacciner, men hvis adgangen til dem ikke udvides, risikerer verden endnu en sundhedskrise.
"Den nylige fremkomst af XDR- og azithromycin-resistente S. Typhi-stammer øger nødvendigheden af hurtigt at udbrede forebyggende tiltag, herunder brugen af konjugerede tyfusvacciner i lande med høj forekomst," skriver forfatterne bag undersøgelsen.
"Sådanne tiltag er nødvendige i lande, hvor udbredelsen af antibiotikaresistens blandt S. Typhi-isolater allerede er høj, men bør ikke begrænses til disse områder, da spredningen let kan blive global."
Sydasien står for 70 procent af alle tyfustilfælde, men som COVID-19 har lært os, kan varianter af en sygdom i en globaliseret verden hurtigt sprede sig.
For at forhindre det, argumenterer sundhedseksperter for, at landene bør udvide adgangen til tyfusvacciner og investere i udvikling af nye antibiotika. Et nyere studie fra Indien vurderer, at hvis børn i byområder vaccineres mod tyfus, kan det forhindre op til 36 % af sygdomstilfælde og dødsfald.
Pakistan er allerede foran - som det første land i verden tilbyder de rutinemæssig vaccination mod tyfus. Eksperter mener, at flere lande bør følge trop.
Antibiotikaresistens er desværre en af de førende dødsårsager i verden - flere mennesker dør af det end af hiv/aids eller malaria. Hvor de findes, er vacciner nogle af vores bedste værktøjer til at forhindre fremtidige katastrofer.