Vinterdepressionens tid - vær godt mentalt klædt på

Af: Mie M.B

|

07/11/2023

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mørke og lys påvirker vores psyke mere end vi tror

Lige nu læser andre også

Du er nok begyndt at bemærke mørket udenfor, når du kører på arbejde om morgenen og når du kommer hjem. Dagen tilbringes indenfor med kunstigt lys og begrænset adgang til sol og frisk luft. 

Hvis du er en af dem, der kæmper særligt hårdt for at holde energiniveauet oppe, og som føler hverdagen bliver mere og mere uoverskuelig at komme igennem, så kan det skyldes, at du lider af vinterdepression. Vinterdepression er en psykisk lidelse, der kan komme i bølger og starte allerede i efteråret og strække sig helt hen i foråret. Det kaldes også for sæsonafhængig stemningsforstyrrelse og er ikke en officiel medicinsk diagnose. Der er følgende symptomer du kan holde øje med:

  • Mangel på energi

  • Behov for flere timers søvn

  • Trist eller nedtrykt uden at kunne definere hvorfor

  • Ekstra sød tand

  • Vægtforøgelse

  • Isolation

  • Nedsat sexlyst

Hvis du kan tjekke blot to eller flere punkter af, er det værd at overveje, om du kunne have en vinterdepression - også selvom du ikke tidligere har oplevet det. Hvis du oplever flere af ovenstående punkter, kan det også være en ide at søge læge og få afdækket hvad der kan ligge til grund for din depression.

En af hovedårsagerne, man mener depressionen skyldes, er manglen på lys, der hænger sammen med hjernens udskillelse af stoffet melatonin. Melatonin er et lysfølsomt hormon, der udskilles når vi sover, og en øget produktion kan forstyrre vores døgnrytme og dermed gøre os mere trætte.

Et andet stof, der er styret af lys, er serotonin, der produceres når dagslys rammer øjnene og nethinden. Serotonin er et stof, der påvirker humøret og kroppens produktion af stoffet er væsentligt formindsket om vinteren på grund af de få lyse dagtimer, vi har til rådighed. Et helt fravær af sollys kan udløse træthed og energimangel og dermed minde om depression.

Et af de vigtigste midler mod en mulig vinterdepression er derfor ganske enkelt lys. Kom udenfor i pauserne og få naturligt dagslys, gå ture i weekenderne og prioritér en rejse sydpå. Hvis du ikke har mulighed for ovenstående, er det også muligt at behandle depressionen med kunstigt lys. Her sidder man hver dag i 30 minutter foran en speciel lampe, der lyser med 10.000 lux. Ved investering af en lyslampe anbefaler sundhed.dk, at man rådfører sig med sin læge.

Hvis du ved, at du bliver ramt af vinterdepression, så kan du forsøge at forebygge det. Vær udenfor mindst en time hver dag både efterår og vinter og begynd behandling med lyslampen tidligt.

Man skønner at ca. 5-10 % af befolkningen i større eller mindre grad lider af vinterdepression.

Anbefalet til dig