Ny afgift rammer 1. januar: Så mange penge skal det koste at køre 1 kilometer

Trafikken
Foto: Andrew Babble / Shutterstock.com
Den 1. januar bliver det dyrere at køre på de danske veje for en særlig gruppe bilister.

Lige nu læser andre også

Fra den 1. januar 2025 tager Danmark et markant skridt mod en grønnere fremtid med implementeringen af en banebrydende kilometerafgift for en særlig gruppe bilister.

Initiativet har til formål at reducere CO2-udslippet fra den tunge transportsektor.

Det skriver Boosted.

Fra den 1. januar indføres en afgift på 1,30 kroner per kilometer for kørsel i Danmark med danskregistrerede lastbiler. Størrelsen på afgiften afhænger dog af den specifikke lastbils CO2-emission.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) står fast ved beslutningen om afgiften trods hård kritik fra transportbranchen. Ministeren fortæller til MobilityWatch, at han er 'stolt' over initiativet og afviser enhver form for revidering af den nye politik.

Transportsektoren advarer om, at den kommende ekstraudgift uundgåeligt vil blive videresendt til forbrugerne gennem højere priser på varer.

Men transportsektorens bekymringer strækker sig længere end til kilometerafgiften, da der er flere tiltag på vej.

Flere prisstigninger på vej

Regeringen har annonceret yderligere foranstaltninger for at intensivere kampen mod klimaændringer, herunder betydelige stigninger i brændstofpriser.

Det gør de, selvom en 15 år gammel aftale sørgede for, at det akkurat samme skete den 1. januar 2024.

Inden 2030 vil der blive pålagt yderligere afgifter på brændstof. En ny regulering fra EU indebærer for eksempel, at alle bilister i løbet af det kommende årti skal betale mere end én ekstra krone per liter.

Disse tiltag tegner et billede af en dansk regering, der er fast besluttet på at gøre transportsektoren mere bæredygtig, men rejser også spørgsmål om balancegangen mellem miljøhensyn og de økonomiske byrder for både virksomheder og forbrugere.

Fremtiden vil vise, hvordan denne balance kan opnås, mens Danmark fortsætter sin vej mod en mere bæredygtig og grøn transportsektor.

Anbefalet til dig