"Kør bil, når du kører bil" som sloganet fra Rådet for Sikker Trafik-kampagnen så fint lyder.
En ny undersøgelse foretaget af Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden afslører en skræmmende adfærd blandt unge bilister.
Selvom størstedelen af de unge mellem 17 og 24 år mener, at det er forkert at bruge mobilen under kørsel, viser resultaterne, at flere og flere af dem ikke kan lade være.
Det skriver Se og Hør.
Undersøgelsen afslører, at 31 procent af de unge ofte eller en gang i mellem skriver eller søger på deres mobiltelefoner, mens de kører over 40 kilometer i timen. Endnu mere bekymrende er det, at 16 procent af de unge indrømmer at tage fotos eller videoer, mens de er bag rattet.
- Vi har simpelthen at gøre med en digital generation, som har deres telefon i hånden hele tiden. De bruger den til alt og mange timer hver eneste dag. Der er mange, der har svært ved at lægge telefonen fra sig og tage en pause fra det digitale liv, fortæller Morten Wehner, seniorprojektleder ved Rådet for Sikker Trafik.
I sammenligning med en lignende undersøgelse fra 2019 er tendensen steget markant. Dengang svarede kun seks procent, at de tog fotos eller videoer under kørsel, mens 21 procent indrømmede at bruge mobilen til at skrive eller søge.
Rådet for Sikker Trafik opfordrer til, at bilister giver sig selv de bedste forudsætninger for ikke at blive distraheret af mobilen. Dette kan omfatte tiltag som at slå notifikationer fra, aktivere forstyr ikke-funktionen eller endda gemme mobilen væk i handskerummet.
Advarslerne om de farlige konsekvenser ved at bruge mobilen under kørsel ser ud til at være mere påkrævede end nogensinde før, især blandt den yngre generation af bilister.