Ældre ægtepar solgte sjælden maske for 1100 kr.: Det skulle de aldrig have gjort

Af: Mie M.B

|

21/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Salget af masken var blot starten på parrets strabadser

Mest læste i dag

En domstol i Frankrig har afvist en appel fra et ældre par, der solgte en sjælden gabonesisk maske for €150 (ca. 1100 kr.), og som blot to dage senere blev solgt på auktion for over €4 millioner (knap 30 mio. kr.). Det skriver mediet CNN.

Parret påstod, at kunsthandleren, der købte masken, ikke levede op til sin "forpligtelse til at give forudgående kontraktlig information" og begik "et brud på samtykke." De forsøgte at få annulleret salget og krævede, at overskuddet fra auktionen skulle tilfalde dem. Dog fastholdte en domstol i Alès, Sydfrankrig, salgsvilkårene.

Retten fastslog, at parret havde opbevaret masken på loftet uden at konsultere eksperter for at fastslå dens "sande historiske og kunstneriske værdi" før salget. Kunsthandleren havde ingen specifik viden om afrikansk kunst og kendte ikke maskens "særlige værdi." Han havde fået masken vurderet af flere auktionshuse, der vurderede den til €300.000-400.000.

Domstolen kritiserede ejerne for deres "uopmærksomhed og ligegyldighed" og påpegede, at de havde været for hurtige til at sælge ejendommen uden at tage sig tid til at inspicere de indvendige genstande. 

Efter at have tabt sagen mod kunsthandleren i efteråret 2022 blev ægteparret også pålagt at betale sagsomkostningerne. I tirsdags blev de desuden pålagt at betale omkostninger i forbindelse med deres mislykkede appel.

Retten afviste samtidig en anmodning fra Gabons regering om at suspendere retssagen. Gabon havde indgivet et separat søgsmål, der anklagede mandens forfader for at have stjålet masken og derfor aldrig have været dens retmæssige ejer. 

Masken, der er fra det 19. århundrede og tilhørte den magtfulde Ngil-sammenslutning i Gabon, er en sjælden genstand af stor åndelig betydning for det gabonesiske folk.

Anbefalet til dig