Klimaaktivister amok: Kastede tomatsuppe efter dette verdensberømte maleri

Af: Mie M.B

|

29/01/2024

Foto: Google Street View
Foto: Google Street View
Det er ikke første gang, maleriet har været udsat for grov hærværk

Mest læste i dag

I et opsigtsvækkende stunt har klimaaktivister fra øko-gruppen "Riposte Alimentaire" bragt verdenskendte kunstværker ind i klimadebatten ved at kaste suppe på Mona Lisa-maleriet i Louvre, Paris. Det skriver GBN.

Det berømte maleri af Leonardo da Vinci, der skildrer Mona Lisa, er sikret bag skudsikkert glas og menes ikke at have lidt skade under hændelsen. Dette er langt fra første gang, at kunstværket har været centrum for kontrovers. Allerede i 1950'erne blev det nødvendigt at beskytte maleriet med sikkerhedsglas efter et syreangreb, og i 2019 opgraderede Louvre sikkerheden med en mere gennemsigtig type skudsikkert glas.

De to aktivister, 24-årige Sasha og 63-årige Marie-Juliette, blev filmet, mens de kastede dåser med tomat suppe mod glasset. Efterfølgende stillede de sig under barrieren foran det beskyttede kunstværk, iført T-shirts med gruppens navn. Med denne handling rettede de opmærksomheden mod deres budskab om retten til sund og bæredygtig mad. "Hvad er vigtigst? Kunst eller retten til sund og bæredygtig mad," udtalte de som en del af deres protest.

Riposte Alimentaire argumenterer for, at det nuværende landbrugssystem er defekt og kræver en omstrukturering til fordel for en mere bæredygtig og sund fødevareproduktion. De fremhæver, at landmænd lider under det nuværende system, og ønsker en social sikkerhedsmodel, der inkluderer madkort til en værdi af 150 euro til hver borger.

Dette seneste stunt er en del af en større kampagne for civil modstand, som gruppen har lanceret. Den kastede suppe er blot begyndelsen på en række planlagte aktioner, der skal sætte fokus på klima- og fødevarepolitik.

Mona Lisa-maleriet har en anslået forsikringsvurdering på omkring 1 milliard dollars og betragtes som et af verdens mest værdifulde kunstværker.

Anbefalet til dig