Kvinde blev ramt af hjerteanfald som 46-årig: Her er de skjulte advarselstegn, hun overså

Udland
Foto: TikTok
Foto: TikTok
En kvinde blev ramt af et hjerteanfald i en alder af 46 år. Nu deler hun de skjulte advarselstegn, hun selv overså.

Lige nu læser andre også

Der er flere grunde til, at det kan være svært at opdage et hjerteanfald. Nogle af de mest almindelige symptomer er ganske vist velkendte, men andre tidlige tegn kan variere og derfor være lette at overse.

TikTok-brugeren Nikki (@martyandnikki) var generelt sund og rask, da hun blev ramt af et hjerteanfald som blot 46-årig. I en ærlig video på det sociale medie delte hun nogle af de symptomer, som hun fejlagtigt tolkede som fordøjelsesbesvær og perimenopause.

"For to dage siden fik jeg et hjerteanfald. Jeg har ingen tidligere sygdomme. Jeg har aldrig fået en COVID-vaccine... Jeg havde nogle advarselstegn cirka en uge før," afslørede hun ifølge New York Post i sin video på det sociale medie.

Det hele begyndte, da hun vågnede en morgen og bemærkede, at hendes venstre skulder føltes lidt øm - næsten som om hun havde 'sovet forkert på den' - hvilket hun troede kunne skyldes en 'frossen skulder' forårsaget af perimenopause.

Dagen før hendes hjerteanfald var hendes skulder stadig øm, og hun vågnede med en følelse af kvalme, men den forsvandt efter blot 15 minutter, så hun tænkte ikke nærmere over det.

På selve dagen for hendes hjerteanfald var symptomerne de samme - men nu følte hun også en stramhed i brystet - 'som om nogen klemte det sammen', og smerten i hendes skulder begyndte at sprede sig ned ad armen.

Hun tog et varmt brusebad, hvilket kan lindre brystsmerter ved at afslappe musklerne og øge blodgennemstrømningen, og følte sig straks bedre tilpas.

Nikki havde tilfældigvis en lægetid den morgen af helt andre årsager, så hun forklarede lægen om sine symptomer og forventede, at han måske ville sende hende på skadestuen - men det mente han ikke var nødvendigt.

Selvom han sagde, at hun skulle tage på skadestuen, hvis symptomerne vendte tilbage, mente han ikke, det var akut på det tidspunkt, da hun ikke oplevede nogen symptomer under besøget. Desuden mente han, at de sandsynligvis ikke ville kunne se noget.

Kort efter frokost vendte symptomerne dog tilbage - og denne gang var de meget værre.

"Smerten i armen strålede hele vejen ned, mit bryst føltes som om, det blev klemt sammen så hårdt, som man overhovedet kan klemme det, og jeg begyndte at føle mig syg igen," fortalte hun.

Nikki satte sig i bilen for at køre til hospitalet, og på vejen begyndte hun også at svede voldsomt, mens smerten i hendes venstre arm fik den til nærmest at være 'følelsesløs'.

Heldigvis blev hun straks taget imod af en sygeplejerske på skadestuen, som hun nu giver æren for at have reddet hendes liv. Han bekræftede, at hun var blevet ramt af et hjerteanfald, og hun blev straks sendt til en behandling, der hjalp hende mod bedring.

Hendes video har fået over 400.000 likes, og mange kommenterede for at takke hende for at dele sin historie, mens andre udtrykte chok over, at lægen ikke straks foretog en EKG.

Nogle bemærkede, at læger ofte er for hurtige til at afvise et hjerteanfald som angst - især når patienten er en kvinde. Andre påpegede, at nogle af symptomerne virkelig kan være lette at overse.

"Jeg tror ikke, folk forstår, hvor normalt man kan se ud og opføre sig, mens man har et hjerteanfald. Min mand så så normal ud, da vi tog på skadestuen, at jeg var i tvivl - og jeg er en erfaren sygeplejerske," skrev en bruger.

Nogle af de mest almindelige og velkendte symptomer på et hjerteanfald inkluderer brystsmerter og smerter i venstre skulder, der stråler ned ad armen - men der findes også andre, mindre typiske tegn.

Dr. Guruprasad Srinivas, der er leder af hjerterehabiliteringen ved Northwell's Staten Island University Hospital, har tidligere fortalt The Post, at personer med diabetes og kvinder især er tilbøjelige til at opleve nogle af de mindre typiske symptomer.

Ifølge Srinivas kan disse symptomer inkludere tandpine, mavesmerter og kvalme, træthed, voldsom sveden - og i værste fald ingen symptomer overhovedet.

"I mange tilfælde har patienter ingen symptomer overhovedet, men får et såkaldt 'stille hjerteanfald'," forklarede han.

Srinivas understregede, at sunde livsstilsvalg - såsom motion, ikke at ryge og at undgå sukker - 'kan gøre en stor forskel i at forebygge hjertesygdomme, ligesom regelmæssige risikovurderinger hos sundhedspersonale kan hjælpe'.

Mens færre ældre mennesker får hjerteanfald, er antallet stigende blandt kvinder i alderen 35 til 54 år, skriver New York Post.

Anbefalet til dig