'Corona-kuren' er kommet til Danmark: Dansk hospital starter forsøg

Videnskab
Hvidovre hospital er de første til at lave forsøg med klorokin. Foto: Shutterstock
I flere europæiske lande er et malariamedikament blevet godkendt til behandling af corona. Flere studier tyder på, at midlet har en positiv effekt på patienternes sygdomsforløb. Ligeledes skal det undersøges om det også kan bruges forebyggende.

Mest læste i dag

Der er indtil videre allerede blevet foretaget kliniske forsøg i Frankrig. Det sammenholdt med gode resultater fra Kina og en amerikansk præsident, der allerede har valgt at inkludere medikamentet i kampen mod coronavirus, får nu flere lande til at følge trop med nye undersøgelser af klorokin. Heriblandt Danmark, der starter det første forsøg på Hvidovre hospital. Det skriver TV2.

Hospitalet vil give midlet til patienter, der er testet positive for coronavirus, ligesom familiemedlemmer skal tage medikamentet, således det kan måles, om malariamedicinen også kan have en præventiv effekt for ikke-smittede. 

I slutningen af februar skrev den danske læge Stig Ekkert i en pressemeddelelse, at han var klar til at udskrive klorokin til coronapatienter. Det ville han gøre på baggrund af kinesiske studier. Da klorokin er et kendt medikament med få bivirkninger, kan medicinen tages i brug så snart behandlingen godkendes som coronabehandling i Danmark. Det vil forsøgene i Hvidovre være med til at bane vejen for i løbet af den næste tid. 

Lægemiddelstyrelsen afkræftede dog klorokins mirakelvirkning den første gang Stig Ekkert udtalte sig om medicinen.  I en udtalelse til DR om Stig Ekkerts anbefaling udtalte styrelsens direktør, Thomas Senderovitz, at: "det er udokumenterede påstande og ikke myndighedsgodkendte anbefalinger, og det advarer vi selvfølgelig imod i sådan en tid her. Det er helt uacceptabelt, at man laver sådan en annoncering, og jeg ved ikke, hvilke interesser, der er på spil, men det er i hvert fald ikke noget, der kommer den store befolkning til gavn."

Ifølge Lægemiddelstyrelsen manglede der videnskabelig dokumentation for, at klorokin skulle have nogen effekt mod coronavirus.

Stig Ekkert deltager nu i det danske forsøg

Stig Ekkert får en aktiv rolle i det danske forsøg fra Hvidovre. I samarbejde med professor og forsker i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital, Thomas Benfield, kommer Stig Ekkert til at stå bag det videnskabelige forsøg.

"Stoffet her tyder på, at det har en effekt over for coronavirus, sådan at man bliver hurtigere rask og mindre syg," fortæller Stig Ekkert til TV2. Her henvises til et fransk studie.

Rundt omkring i verdenen er forskere og læger i gang med forsøg. Både med klorokin, hydroklorokin og andre kendte og ukendte stoffer. Vi har omtalt flere af disse forsøg. 

F.eks. har man i australien kombineret klorokinen med et HIV-medikament med gode resutater til følge.

 

 

Anbefalet til dig