Vores hjerne har mange funktioner. For eksempel sikrer den, at vi trækker vejret ved hjælp af den ubevidste del af hjernens signalsystem: det autonome nervesystem. Det har altid været antaget, at det autonome nervesystem også styrer hjertets rytme.
Men nu har forskere fra blandt andet Karolinska Institutet i Sverige opdaget komplekse forbindelser i hjertet, som antyder, at hjertemusklen muligvis indeholder en lille og hidtil ukendt 'minihjerne'.
Dette lokale og komplekse system i hjertet spiller måske en vigtig rolle i reguleringen af hjertets rytmiske slag, skriver forskerne i en pressemeddelelse. I en undersøgelse af zebrafisk fandt forskerne nerveceller, der er ansvarlige for at videregive signaler mellem organerne.
Nervecellerne i hjertet ser ud til at have forskellige opgaver, og forskerne identificerede blandt andet en gruppe celler, der er ansvarlige for hjertets rytme. Forskerne omtaler selv disse nerveceller i hjertet som en 'minihjerne'.
"De nerveceller, der findes i selve hjertet, er ansvarlige for at regulere hjertets aktivitet, på samme måde som hjernen regulerer processer som vejrtrækning," fortæller Konstantinos Ampatzis, forskeren bag undersøgelsen, til magasinet Wetenschap in Beeld.
Selvom undersøgelsen er udført på zebrafisk, mener Ampatzis, at resultaterne kan overføres til mennesker. Zebrafisken er en dyremodel, der 'har stærke ligheder med menneskets hjerterytme og generelle hjertefunktion', skriver forskerne.
Til Wetenschap in Beeld forklarer Ampatzis også, at deres opdagelse kan bidrage med mere viden om, hvordan hjertet fungerer hos mennesker. Han beskriver deres fund som noget, der kan vise sig at blive banebrydende, når det bliver undersøgt nærmere.
"Denne opdagelse betyder en paradigmeskift i, hvordan vi ser på reguleringen af hjertet," siger han.
Undersøgelsen er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Communications, og er blevet videreformidlet af Wetenschap in Beeld, der er den hollandske udgave af Illustreret Videnskab.