Gennembrud i Alzheimers-forskning: Ny medicin virker mod hukommelsestab

Videnskab
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En gruppe forskere har fået et gennembrud i deres søgen efter medicin mod Alzheimers.

Lige nu læser andre også

Forskere fra Centre for Addiction and Mental Health (CAMH) i Canada har gjort en lovende opdagelse i kampen mod Alzheimers sygdom. Et nyt lægemiddel, der blot har fået navnet GL-II-73, ser ud til at kunne bremse den kognitive tilbagegang, som sygdommen medfører.

Dette er blevet påvist i forsøg med mus, der udviste symptomer på Alzheimers. Forskerne observerede endda, at en enkelt dosis kunne genskabe hukommelsen fuldstændigt. Opdagelsen giver håb til millioner af mennesker verden over, der er ramt af sygdommen.

Forbindelsen mellem hjerneceller

Meget forskning inden for Alzheimers fokuserer på at bekæmpe ophobningen af skadelige proteiner i hjernen, der skader nervecellerne. Denne metode har dog indtil videre kun haft begrænset succes.

GL-II-73 har en anden tilgang: Det målretter sig direkte mod forbindelserne mellem hjerneceller og forsøger at gendanne dem, skriver det hollandske medie Metro Nieuws.

Lægemidlet virker via GABA-receptorer i hippocampus, der er den del af hjernen, der er afgørende for hukommelse og indlæring. Ved at aktivere disse receptorer kan de beskadigede forbindelser mellem nerveceller gendannes, hvilket forbedrer kommunikationen i hjernen.

Hukommelsen fuldt gendannet ved tidlig Alzheimers

Forskningsresultaterne er lovende. Mus med symptomer på Alzheimers fik en dosis GL-II-73 og klarede sig efterfølgende markant bedre i hukommelsestests. Hos mus med tidlige tegn på Alzheimers forsvandt hukommelsestabet endda helt efter én behandling.

Mus med en mere fremskreden sygdomstilstand havde brug for en længere behandling, men også her så forskerne tydelige forbedringer. Dette gør medicinen unik, da den ikke kun begrænser skaderne, men også kan genskabe hukommelsen.

Hvis disse resultater også viser sig hos mennesker, kan GL-II-73 blive en revolutionerende behandling. Og det er naturligvis noget, der er blevet taget godt imod verden over.

Håb for fremtiden

Selvom resultaterne er lovende, er der stadig lang vej igen. Lægemidlet er indtil videre kun testet på mus, og det er endnu uvist, om det vil have samme effekt hos mennesker. Kliniske forsøg skal afgøre, om medicinen er sikker og effektiv for patienter med Alzheimers.

Hvornår disse forsøg vil finde sted, er stadig uklart, men denne opdagelse kan potentielt ændre livet for millioner af patienter og deres familier.

Anbefalet til dig