Nyheder24.dk
Forside Mad Studie afslører: Tidspunktet for dine måltider kan forkorte dit liv

Studie afslører: Tidspunktet for dine måltider kan forkorte dit liv

Adult couples eating breakfast / Voksne par spiser morgenmad
Shutterstock.com

Det er vigtigt at spise sundt, men det er også vigtigt at spise på de rette tidspunkter, da det har stor indflydelse på din potentielle levealder.

Lige nu læser andre

Et nyt studie offentliggjort i tidsskriftet Aging Cell har afsløret, hvilket tidsrum mellem måltider der er mest gavnligt for at mindske risikoen for dødelighed. Moderat indtagelse viste sig at være den mest hensigtsmæssige løsning.

Ifølge undersøgelsen, som blev offentliggjort i Aging Cell, kan tidspunktet for dine måltider have indflydelse på, hvor længe du lever. Der findes altså et bestemt tidsinterval for spisning, som reducerer risikoen for tidlig død og øger chancerne for et længere liv.

Resultaterne viste, at risikoen for dødelighed var lavest blandt personer, som havde en spiseperiode på mellem 11 og 12 timer. Kortere spisevinduer – under otte timer – samt længere perioder – over 15 timer – var forbundet med højere dødelighed. Det skriver Notícias ao Minuto.

Kostvaner, hvor man begrænser antallet af timer med fødeindtag, viste bedre resultater. Det omfattede blandt andet forbedret blodsukker og kolesteroltal, reduceret stress og bedre hjerte-kar-sundhed.

Hvornår er det bedst at spise?

Læs også

Formålet med undersøgelsen var at finde en mulig sammenhæng mellem tidspunkter for måltider og levetid. Over 33.000 personer deltog i studiet. Den laveste dødelighed blev observeret hos dem, der spiste inden for et vindue på 11 til 12 timer dagligt.

De personer, der spiste i under otte timer dagligt, havde cirka 34 % højere risiko for at dø tidligere sammenlignet med gruppen med 11-12 timers spisevindue.

Deltagere med spiseperioder på over 15 timer havde derimod 25 % højere risiko for at udvikle sygdomme. Studiet viste desuden, at kvinder havde større risiko ved korte spisevinduer, mens mænd ikke oplevede nogen markant ændring.

Derfor anbefales mere moderate tidsrammer for spisning, hvis man ønsker størst sundhedsmæssig gevinst. For restriktive spiseplaner kan i længden være skadelige.

Hvornår spiser du morgenmad?

Læs også

At spise morgenmad sent kan være forbundet med forskellige helbredsproblemer. Det viser en undersøgelse offentliggjort i Communications Medicine.

Ifølge forskerne har personer, der spiser morgenmad senere, en øget risiko for at udvikle både fysiske og psykiske lidelser. Det gælder blandt andet træthed, dårlig mundhygiejne, angst og depression.

Endnu mere alvorligt er det, at sen morgenmad også er blevet koblet til en højere risiko for tidlig død. For hver time morgenmaden blev udskudt, steg risikoen for dødelighed med 10 %. Forskerne understreger dog, at der ikke nødvendigvis er tale om en direkte årsagssammenhæng, men snarere en statistisk forbindelse.

“Efterhånden som mennesker lever længere takket være medicinske fremskridt, bliver det vigtigere at opretholde livskvalitet,” sagde Hassan Dashti, en af forfatterne bag undersøgelsen, til Medical News Today.

“Ældre mennesker har højere risiko for kroniske sygdomme, funktionstab og tab af selvstændighed. Forskning i ikke-medicinske muligheder for at fremme sund aldring – som kost, søvn og livsstil – kan hjælpe med at mindske sygdomsbyrden og sikre sundere liv i alderdommen.”

Ads by MGDK