Er du i tvivl om, hvorvidt du skal vælge kvark, skyr eller yoghurt? Det kan du blive klogere på her.
Lige nu læser andre
For at du kan træffe det bedste valg for din kost, viser vi her, hvad du bør være opmærksom på, når du næste gang står overfor at skulle vælge mellem mejeriprodukter som skyr og kvark.
Hos mange ender kvark, ost og yoghurt jævnligt i indkøbskurven. Stadig flere mennesker lægger vægt på en proteinrig kost og vælger bevidst naturlige proteinkilder som mejeriprodukter.
Disse produkter indeholder ikke kun store mængder protein, men er også rige på calcium – mere end noget andet fødevareprodukt. Derudover bidrager proteiner til en længerevarende mæthed, hjælper med at forebygge sukkertrang og kan dermed støtte vægttab.
Kvark, skyr, yoghurt: Her er forskellene
Ved fremstilling af yoghurt, kvark og skyr bruges mælk som grundingrediens, hvortil der tilsættes forskellige stoffer. Ved fremstilling af yoghurt tilsættes mælkesyrebakterier, som omdanner mælkesukker til syre. Typen af bakterier bestemmer konsistens og smag – og om den bliver mild eller mere syrlig.
Læs også
Forskellen mellem græsk yoghurt og almindelig yoghurt er, at græsk yoghurt fremstilles med flere mælkesyrebakterier, hvilket giver en lidt mere syrlig smag. Desuden sies vallen langsommere og i længere tid ved fremstillingen af græsk yoghurt.
Kvark fremstilles ved, at der udover mælkesyrebakterier tilsættes løbe, der er et enzym fra kalvemaver, hvilket får mælken til at skille og tykne. Nogle typer kvark tilsættes også fløde, hvilket øger fedtindholdet.
Skyr fremstilles på en lignende måde som kvark, idet mælken syrnes med bakterier og tilsættes løbe. Skyr betragtes ofte som en form for friskost og har en mere syrlig smag end kvark. Konsistensen er dog fastere og mere cremet end yoghurt.
Så meget calcium indeholder produkterne ifølge NDR:
- Kvark: 90 mg pr. 100 g
- Yoghurt: 130 mg pr. 100 g
- Skyr: 150 mg pr. 100 g
- Mælk: 118-122 mg pr. 100 ml
Så meget fedt indeholder mejeriprodukter pr. 100 g:
- Skyr: 0,2-0,5 %
- Yoghurt på skummetmælk: 0,5 %
- Let yoghurt: 1,5-1,8 %
- Yoghurt: mindst 3,5 %
- Yoghurt på fløde: mindst 10 %
- Mager kvark: 0,2-0,4 %
- Halvfed kvark: ca. 5 %
- Kvark med fløde: ca. 10 %
Læs også
Skyr er det bedste valg
Skyr anses som det sunde midtpunkt mellem kvark og yoghurt. Det indeholder kun omkring 0,2 gram fedt pr. 100 gram, men hele 150 mg calcium. Dermed kombinerer skyr de sundhedsmæssige fordele ved både kvark og yoghurt i ét produkt, skriver Chip.
Proteinet i skyr fremmer optagelsen af calcium, og mælkesyrebakterierne har en positiv effekt på tarmfloraen og styrker immunforsvaret. Derudover indeholder skyr kalium og magnesium, som kan sænke blodtrykket og reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Men alle disse mejeriprodukter har deres egne fordele og ulemper. For raske mennesker handler valget primært om smag. Hvis målet derimod er vægttab, er skyr og kvark de bedste valg takket være deres høje proteinindhold og lave kalorieindhold.
Det høje proteinindhold stabiliserer blodsukkeret og giver en længerevarende mæthed, så man ender med at spise mindre.