Nyheder24.dk
Forside Mad Ikke mandler eller chiafrø: Denne billige nød har vist sig...

Ikke mandler eller chiafrø: Denne billige nød har vist sig at være det sundeste valg

Mix,Of,Nuts,And,Dried,Fruits,tørret,frugt,og,nødder
Shutterstock.com

Du kan finde rigtig mange nødder på det danske marked, men det er denne billig nød, der har vist sig at være det sundeste valg.

Lige nu læser andre

Mandler, cashewnødder og chiafrø… de nævnes ofte i samme åndedrag som de ultimative sunde snacks eller superfoods. Men overraskende nok er det ikke et af disse valg, der topper listen over de sundeste nødder.

Flere undersøgelser viser, at en anden og helt almindelig nød faktisk giver flest sundhedsmæssige fordele – og endda til en brøkdel af prisen.

Vinderen? Valnødder. Denne sprøde nød nævnes i flere videnskabelige publikationer som den nød med den højeste næringsværdi. Men hvad gør dem så specielle? Først og fremmest indeholder valnødder flere plantebaserede omega-3-fedtsyrer (ALA) end nogen anden nød.

Ifølge Harvard Health er disse fedtsyrer essentielle for et sundt hjerte og en velfungerende hjerne. Derudover indeholder valnødder mange antioxidanter, som virker antiinflammatorisk og beskytter kroppens celler mod aldring, skriver Gezond Nu.

Også når det gælder vitaminer og mineraler, scorer de højt: magnesium, kobber, mangan, fosfor og B6-vitamin findes i rige mængder. Dermed bidrager valnødder til stærke knogler, en sund energiomsætning og et godt fungerende nervesystem.

Læs også

Ifølge American Heart Association kan regelmæssigt indtag af valnødder sænke kolesterolet og mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Forskning i American Journal of Clinical Nutrition viser desuden, at mennesker, der spiser valnødder, ofte bevarer bedre kognitive funktioner, efterhånden som de bliver ældre. Kort sagt, så er denne lille nød i stand til at gøre meget mere end blot at smage godt.

Valnødder versus mandler og chiafrø

Mandler er rige på E-vitamin og calcium, og chiafrø indeholder mange fibre samt ALA (omega-3). Men mandler indeholder dog stort set ingen omega-3, og chiafrø spiser man oftest kun i små mængder (ca. en spiseskefuld om dagen).

Valnødder kombinerer derimod antioxidanter, mineraler og en høj dosis omega-3 i en portion, som folk nemt kan spise: en håndfuld om dagen.

Læs også

Hvor superfoods som chiafrø ofte har en høj pris, er valnødder også langt mere overkommelige rent prismæssigt. Det gør dem til et tilgængeligt valg for alle, der ønsker at spise sundt uden at tømme pengepungen.

Hvordan bruger man valnødder?

Det gode er, at valnødder er utrolig alsidige. Man kan:

  • spise dem som snack – rå eller ristede
  • drysse dem over havregrød eller yoghurt til morgenmad
  • bruge dem i salater med æble eller gedeost
  • tilføje dem i bagværk, som bananbrød eller brownies

En håndfuld om dagen er nok til at få glæde af fordelene, men ligesom med andre sunde fødevarer gælder det, at variation er vigtig.

Valnødder er ikke et vidundermiddel, men det kan være et både klogt og velsmagende supplement til kosten. Så næste gang du vælger mellem mandler, chiafrø eller noget andet – så husk den enkle og prisvenlige valnød.

Ads by MGDK