De fleste haveejere kender følelsen: Træerne bugner af frugt, men det kan være svært at få brugt det hele, før det går til spilde. Det kan give dårlig samvittighed, når man smider de overskydende æbler, pærer eller bær ud, især når vi konstant bliver mindet om vigtigheden af at undgå madspild og spare på ressourcerne. Samtidig stiger priserne i supermarkederne, hvilket gør det endnu mere frustrerende at skulle kassere havens frugter.
Men heldigvis er der flere måder, hvorpå du kan undgå dette spild og få glæde af havens rigelige høst.
Sådan bruger du overskudsfrugt fra haven og undgår madspild
Har din have også bugnet af æbler, pærer, blommer og bær, som du ikke når at bruge? Så er der mange måder, hvorpå du kan undgå madspild og samtidig få glæde af de lækre frugter. Bolius giver dig råd til, hvordan du kan bruge din overskudsfrugt.
1. Frys, tør eller opbevar din frugt til vinteren
Hvis du ikke har mulighed for at bruge din frugt med det samme, kan du nemt gemme den ved at fryse eller tørre den. På den måde har du den klar til smoothies, bagværk og desserter, når du får brug for det i løbet af vinteren. Frugten kan holde sig op til et år i fryseren, hvilket giver dig god tid til at nyde den senere. Du kan også opbevare frugten i et køligt og fugtigt rum med god ventilation.
Der findes masser af opskrifter online og i kogebøger, hvor du kan bruge både friske og tørrede frugter – perfekt til at lave lækre retter i vintermånederne
2. Lav hjemmelavet most eller saft
Hvis din have er fuld af frugt, kan det være en fantastisk idé at lave din egen hjemmelavede saft eller most. En saftpresser derhjemme kan gøre arbejdet nemt, men hvis du vil lave større mængder, kan du overveje at investere i eller leje det nødvendige udstyr. Mange steder tilbyder udlejning af mosteriudstyr, og det kan være sjovt at gå sammen med naboer eller venner om projektet – måske kan I endda gøre det til en årlig tradition.
Du kan presse æbler, pærer og bær til saft, og der er rig mulighed for at eksperimentere med at blande forskellige frugter for at skabe din helt egen smagsfavorit.
3. Byt dine æbler for æblemost
Rundt omkring i Danmark findes der flere mosterier og foreninger, som afholder "mostedage". Her har du mulighed for at bytte dine æbler for æblemost eller selv deltage i presningen sammen med andre. Det er en hyggelig og social måde at bruge din frugt på, og du kan tage frisk most med hjem, som kan holde sig op til fem dage i køleskabet – og endnu længere, hvis den bliver pasteuriseret.
4. Giv din frugt væk eller donér'
Hvis du har mere frugt, end du kan bruge, er der mange andre, som gerne vil have glæde af den. Du kan dele din overskudsfrugt gennem lokale Facebookgrupper, bytte- og salgssider eller Facebook Marketplace, hvor du kan invitere andre til at hente frugten. Mange foretrækker også pluk-selv løsningen.
Derudover er der velgørende organisationer, som modtager frugt. Du kan for eksempel kontakte væresteder eller organisationer som: Mad med Hjertet for at høre, om de kan bruge din frugt til deres projekter.
5. Lad dyrene nyde frugten i haven
Frugt kan også være til stor glæde for dyrelivet i din have. Fugle, pindsvin og insekter elsker frugt, så du kan lade noget af frugten ligge til dem. Vær dog opmærksom på at fjerne nedfaldsfrugt fra træets stamme, så skadedyr som rotter ikke overvintrer nær frugttræerne.
6. Kompostér dine overskudsfrugter
En anden måde at bruge overskudsfrugten på er ved at kompostere den. Frugten kan blive til næringsrig jord til din have. Du skal dog undgå at smide for meget frugt i komposten ad gangen, da det kan rådne og lugte. Sørg for at blande frugten med tørt haveaffald som græs eller blade for at opretholde en sund komposteringsproces.