Enhedslisten med ny udfordring: "Det er problematisk"

Af: Liva Høyberg

|

02/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Traditionelt har årsmøder været præget af lange debatter og socialt samvær, men i år, for første gang siden coronapandemien, er mødet skiftet til et virtuelt format. Det er der en helt særlig årsag til.

Mest læste i dag

Enhedslistens bagland står over for en digital sammenkomst denne weekend på grund af økonomiske udfordringer inden for partiet.

Traditionelt har årsmøder været præget af lange debatter og socialt samvær, men i år, for første gang siden coronapandemien, er mødet skiftet til et virtuelt format.

Det er der en helt særlig grund til.

Det skriver Tv2

Årsagen til denne ændring er et betydeligt underskud i partikassen, som i 2022 næsten nåede 4,7 millioner kroner.

Det har tvunget partiet til at indføre en ny model, hvor fysiske møder kun afholdes hvert andet år, hvilket har skuffet den politiske ordfører Pelle Dragsted.

"Jeg ville virkelig have foretrukket et fysisk årsmøde, hvor jeg kunne møde alle de fantastiske medlemmer af Enhedslisten ansigt til ansigt," udtaler Dragsted. "Jeg trives bedst i det politiske rampelys, men denne gang bliver det mindre levende."

I stedet skal medlemmerne deltage i debatten via Microsoft Teams fra deres egne hjem.

Beslutningen om kun at afholde fysiske møder hvert andet år blev truffet under årsmødet i 2023, og partiet forventer at spare 800.000 kroner ved at holde det virtuelt i 2024.

Under sidste års årsmøde blev forslaget om at fastholde fysiske møder hvert år nedstemt af flertallet. Økonomiske vanskeligheder, forstærket af et dårligt valgresultat og dårlig økonomisk styring, har medført betydelige besparelser, herunder afskedigelser.

Medierne er stadig inviteret til at dække årsmødet, som vil være tilgængeligt digitalt.

Selvom de formelle krav i vedtægterne opfyldes, mener Karina Kosiara-Pedersen, lektor i statskundskab ved Københavns Universitet og ekspert i partidynamikker, at noget vigtigt går tabt med den digitale tilgang.

"Det er problematisk, da det sociale samvær og muligheden for at netværke og være sammen med ligesindede er en vigtig del af det politiske engagement," forklarer hun og tilføjer, at en permanent overgang til digitale møder kan underminere partifællesskabet.

Anbefalet til dig